Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хартия или пластмаса: Калифорния забрани найлоновите торбички

23 септември 2024, 07:40 часа • 499 прочитания

„Хартия или пластмаса“ вече няма да бъде избор на касите на магазините за хранителни стоки в Калифорния съгласно нов закон, подписан от губернатора Гавин Нюсъм, който забранява всички пластмасови торбички за пазаруване.

В Калифорния вече бяха забранени тънките пластмасови торбички за пазаруване в супермаркетите и други магазини, но купувачите можеха да си купуват торбички, направени от по-дебела пластмаса, която уж ги правеше годни за многократна употреба и рециклиране.

Новата мярка, одобрена от щатските законодатели миналия месец, забранява всички пластмасови торбички за пазаруване от 2026 г. Потребителите, които не носят собствени торбички, сега просто ще бъдат питани дали искат хартиена торбичка.

Сенатор Катрин Блекспиър, една от поддръжничките на законопроекта, заяви, че хората не използват повторно и не рециклират найлонови торбички. Тя посочи щатско проучване, според което количеството пластмасови торбички за пазаруване, изхвърлени на човек, е нараснало от 3,6 килограма годишно през 2004 г. на 5 килограма годишно през 2021 г.

Блекспиър, демократ, заяви, че предишната забрана на торбичките, приета преди десетилетие, не е намалила общото използване на пластмаса.

„Ние буквално задушаваме нашата планета с пластмасови отпадъци“, каза тя през февруари.

Екологичната организация с нестопанска цел Oceana приветства Нюсъм за подписването на законопроекта и „предпазването на калифорнийското крайбрежие, морския живот и общностите от пластмасовите торбички за хранителни стоки за еднократна употреба“.

Кристи Ливит, директор на кампанията на Oceana за пластмасите, заяви на 22 септември, че новата забрана на пластмасовите торбички за еднократна употреба на касите на магазините за хранителни стоки „затвърждава Калифорния като лидер в борбата с глобалната криза на замърсяването с пластмаси“.

Според Центъра за изследвания и политика в областта на околната среда в Америка дванадесет щата, включително Калифорния, вече са въвели някакъв вид забрана за използване на пластмасови торбички в целия щат. Стотици градове в 28 щата също са въвели свои собствени забрани за пластмасови торбички, предава БГНЕС.

ОЩЕ: Без притеснения: Мечка се разходи по плаж в Калифорния (ВИДЕО) 

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес