Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Аферата Wikileaks: Хакер на ЦРУ е осъден на 40 години затвор

02 февруари 2024, 06:19 часа
Реклама

Бивш офицер от ЦРУ е осъден на 40 години затвор за изтичане на секретни хакерски инструменти към платформата за разкриване на нередности Wikileaks.

Джошуа Шулте е признат за виновен и за притежание на снимки на насилие над деца.

Прокурорите го обвиниха, че е изнесъл инструментите на ЦРУ "Vault 7" (Трезор 7), които позволяват на разузнавачите да хакват смартфони и да ги използват като подслушвателни устройства. Те заявиха, че изтичането на информация е едно от най-"наглите" в историята на САЩ.

35-годишният Шулте е споделил около 8761 документа на Wikileaks през 2017 г., което се равнява на най-големия пробив в данните в историята на ЦРУ, заявиха от американското министерство на правосъдието.

Той отрича обвиненията, но е осъден по различните обвинения на три отделни федерални процеса в Ню Йорк през 2020, 2022 и 2023 г.

На 1 февруари той беше осъден по обвинения в шпионаж, компютърно хакерство, неуважение към съда, даване на неверни показания пред ФБР и притежание на снимки на насилие над деца.

"Джошуа Шулте предаде страната си, като извърши едни от най-наглите, отвратителни престъпления на шпионажа в американската история", заяви прокурорът на САЩ Дамян Уилямс.

Според доказателствата, споделени по време на процеса, Шулте е работил като разработчик на софтуер в Центъра за киберразузнаване, който извършва кибершпионаж срещу терористични организации и чуждестранни правителства.

Прокурорите заявиха, че през 2016 г. той е предал откраднатата информация на Wikileaks, а след това е излъгал агентите на ФБР за ролята си в изтичането на информация. Те заявиха, че той очевидно е бил мотивиран от гняв заради спор на работното място.

Сега той беше осъден по обвинения в шпионаж, компютърно хакерство, неуважение към съда, даване на неверни показания пред ФБР и притежание на снимки на насилие над деца. Според доказателствата, споделени по време на процеса, Шулте е работил като разработчик на софтуер в Центъра за киберразузнаване, който извършва кибершпионаж срещу терористични организации и чуждестранни правителства. Прокурорите заявиха, че през 2016 г. той е предал откраднатата информация на Wikileaks, а след това е излъгал агентите на ФБР за ролята си в изтичането на информация. Те заявиха, че той очевидно е бил мотивиран от гняв заради спор на работното място. Шулте е имал проблеми със спазването на крайните срокове и помощник-прокурорът на САЩ Майкъл Локард заяви, че един от проектите му е изостанал толкова много от графика, че си е спечелил прякора "Дрейфуващ краен срок".

Прокурорите твърдят, че той е искал да накаже онези, които е смятал, че са го обиждали и че "извършвайки това отмъщение, той е нанесъл огромни щети на националната сигурност на страната".

Предисторията и обобщението

Федерален съд в Манхатън осъди 35-годишния Джошуа Шулте главно за изнасяне на тайни на ЦРУ през 2017 година. Но докато бил в затвора, където се намирал от 2018 г., било установено, че бившият служител на агенцията продължил да издава тайни, а разследването довело властите и до дълбоко криптирани детски порнографски снимки, пише БТА.

Шулте бе осъден през юли 2022 г. по осем федерални обвинения. Това бе вторият му съдебен процес, тъй като журито на първия процес през 2020 г. не успя да стигне до решение.

Изтичането на тайни разкри инструментите на ЦРУ, които Шулте е помогнал да бъдат създадени, за да бъдат хаквани смартфони на "Епъл" (Apple) и "Андроид" (Android) в чужбина, и разкрива опитите на шпионската агенция да превръща свързани с интернет смарт телевизори в подслушвателни устройства.

Бившият софтуерен инженер заяви, че е бил използван като изкупителна жертва от ЦРУ и ФБР за изтичането на информацията, станало известно като "Трезор 7".

Както и сега, и на първия от трите съдебни процеса срещу Шулте федералните прокурори, които първоначално поискаха доживотна присъда, обрисуваха бившия служител на ЦРУ като неудовлетворен компютърен маниак, изпитващ недоволство към бившите си шефове. 40-годишната присъда на Шулте включва шест години и осем месеца за притежанието на детски порнографски снимки, а останалите - за шпионаж.

Wikileaks започна да публикува класифицирани данни от досиетата през 2017 г.

Според прокурорите изтичането на информация "незабавно и дълбоко е накърнило способността на ЦРУ да събира чуждестранна разузнавателна информация срещу противниците на Америка; изложило е на пряк риск персонала, програмите и активите на ЦРУ; и е струвало на ЦРУ стотици милиони долари".

След публикуването на данните от Уикилийкс ФБР разпитва Шулте няколко пъти, при което той отрече да носи отговорност.

По-късно при претърсване на апартамента му, според прокурорите, са открити "десетки хиляди изображения на материали със сексуално насилие над деца".

Те добавиха, че след ареста си Шулте се е опитал да предаде още информация. Той внесъл контрабандно в затвора телефон, по който се опитал да изпрати на репортер информация за кибергрупи на ЦРУ, и съставил туитове, които включвали информация за киберсредства на ЦРУ под името Джейсън Борн - герой от книги на Робърт Лъдлъм, предава БГНЕС.

ОЩЕ: Четири години след ареста: какво се случва с Джулиан Асандж? 

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес