Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

20 загинали при пожар в училищно общежитие в Гвиана

22 май 2023, 13:12 часа
Реклама

Най-малко 20 души са загинали в неделя при пожар в училищно общежитие в Гвиана, съобщи правителството в изявление, а президентът на страната нарече случилото се "голямо бедствие".

Реклама

"Това е голямо бедствие. Ужасно е, болезнено е", заяви в неделя вечерта президентът на южноамериканската държава Ирфан Али.

Броят на загиналите нарасна до 20 души, а няколко души бяха ранени при пожара в средното училище в Махдия, в централната част на Гвиана, се казва в изявлението на правителството.

Али заяви, че е наредил да се вземат мерки в двете големи болници в столицата Джорджтаун, "така че на всяко дете, което се нуждае от внимание, да бъде дадена най-добрата възможност да получи това внимание".

Частни и военни самолети бяха изпратени в Махдия, разположена на около 200 км южно от Джорджтаун, тъй като регионът е засегнат от проливни дъждове.

Наташа Сингх-Луис, депутат от опозицията, призова за разследване на причините за пожара.

"Трябва да разберем как се е случил този най-ужасяващ и смъртоносен инцидент и да предприемем всички необходими мерки, за да предотвратим повторение на подобна трагедия", каза тя.

Гвиана, малка англоговоряща страна с население от 800 000 души, е бивша холандска и британска колония с най-големите в света петролни запаси на глава от населението, които се надява да спомогнат за бързото ѝ развитие.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес