Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борисов отписа кабинета и поиска дебатът да бъде прекратен

03 юли 2024, 14:26 часа
Реклама

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изненадващо взе думата по време на пленарния дебат в Народното събрание за проектокабинета с премиер Росен Желязков.

Той се обърна към депутата и бивш премиер Николай Денков, който по-рано обяви, че няма да подкрепят предложеното правителство:

"Няма да Ви позволя да ни прикрепяте към ДПС! По никакъв начин. Прекрасно знаем с г-н Петков, с г-н Василев и не е нужно да губим времето и на президентската двойка, и на негово светейшество, и на уважаемите дипломати и на съвета, и съдебната власт", каза видимо раздразнен лидерът на ГЕРБ и припомни, че от ГЕРБ имат нужда от десетина депутати от ПП-ДБ, за да понесат цялата отговорност.

Без подкрепа за друг мандат

Той благодари на ДПС за обявената подкрепа. 

"Ние ясно казахме, че втория мандат няма да го подкрепим и ясно казахме, че и третия мандат няма да подкрепим, защото не е логично партии с по 6-7% да доминират над първите партии. То не е демократично, не е представено", добави Борисов.

Лидерът на ГЕРБ се обърна към президента с призив да даде третия мандат на "Възраждане", като обяви, че партията на Костадинов ще успее да го реализира.

Бойко Борисов призова другите политически сили да спрат да се излагат пред гостите в парламента и да се извинят на гражданите, че пак ще се ходи на избори.

"Да отиваме да агитираме"

"Да си пожелаем да се видим след изборите, защото не вярвам и с третия мандат да стане нищо. Просто ПП-ДБ няма да посмеят да подкрепят такъв кабинет с малцинството. А с вашето отношение към нас мисля, че и ние няма да го желаем. Така че, да освободиме, предлагам процедура да прекратим гласуването да благодарим на служебния кабинет, че са дошли и да отиваме да агитираме, да молим за прошка", заключи Бойко Борисов, с което хвърли в смут залата: какво предлага – да се прекрати дебатът или проектокабинетът изобщо да не бъде предложен за гласуване.

Председателят на парламента Рая Назарян прие второто за вярно и подложи на гласуване процедура по прекратяване на дебата, но след като се изкажат всички записани народни представители.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес