Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Путин изтегля паравоенна бригада от Африка за защита на Курск

30 август 2024, 14:15 часа • 1810 прочитания

Руският диктатор Владимир Путин търси усилено подкрепления за противодействие на украинската офанзива в Курска област и явно е решил да изтегля военни и от Африка.

След като пристигнаха в Буркина Фасо през май, за да подкрепят хунтата на капитан Ибрахим Траоре, хората от „Мечата бригада“ - частна военна компания, свързана с руското министерство на отбраната, - сега си събират багажа.

Това подразделение наброява близо 100 души от общо 200-300 руски военнослужещи, които в момента са разположени в Буркина Фасо. Причината за заминаването им само три месеца след пристигането в Африка е да се включат в защитата на Курска област, съобщава френският вестник Le Monde.

На 22 август изданието се е свързало с командира на бригадата Виктор Ермолаев чрез Telegram и той е потвърдил изтеглянето. "Когато врагът пристигне на нашата руска територия, всички руски войници забравят за вътрешните проблеми и се обединяват срещу общия враг“, пише той.

Още: Недоволство и от Зеленски, и от Путин: 215 руски атаки за ден в Украйна (ОБЗОР – ВИДЕО)

Бригадата отрича да е свързана с руското МО, но има доказателства за противното

Пет дни по-късно, на 27 август, каналът на подразделението му в Telegram излъчва по-ясно съобщение, в което се казва, че „във връзка с последните събития бригадата се връща в Крим“ . Всъщност именно на окупирания полуостров Крим, в Перевалне, се намира базовият лагер на бригадата, която според Виктор Ермолаев нямала „никаква връзка с руското министерство на отбраната“.

Снимка: МО на Русия, Telegram

Въпреки това са доказани контакти с някои от ръководителите на министерството. На 5 април 2023 г. Юнусбек Евкуров - заместник-министър на отбраната на Русия, който днес наблюдава цялото военно присъствие на Кремъл на африканския континент, лично отива в лагера в Крим.

Според източник на Le Monde заминаването на "Мечата бригада" за Буркина Фасо може да е свързано и с вътрешно недоволство поради проблеми със заплащането на някои бойци. "Това са пълни глупости“, отговаря Виктор Ермолаев.

Още: Идея за още пушечно месо за армията на Путин: Още докато си обвинен, не осъден

Путин впряга "доброволци" за защита на Курск

Междувременно американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) съобщи, че Путин избягва да обявява официална мобилизация, като вместо това сформира доброволчески отряди за защитата на Курска област.

Според ISW издирваният от съда в Хага диктатор не пренасочва армията си от приоритетните сектори на фронта в Украйна, където планира да продължи настъпателните операции - такъв сектор е Покровското направление. Тези „доброволци“, които ще се сражават в Курск, сега преминават обучение и подписват шестмесечни договори.

Още: Foreign Policy: Дори Украйна да задържи всичко в Курск, това не е достатъчна разменна монета

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес