Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Над 80% от 10-годишните южноафриканчета не могат да четат

16 май 2023, 20:10 часа
Реклама

8 от 10 ученици в Южна Африка се затрудняват да четат добре до 10-годишна възраст, се казва в международно проучване, предаде АФП. Резултатите от базираното в САЩ международно изследване на четивната грамотност (PIRLS) показват, че 81% от четвъртокласниците в Южна Африка на възраст между 9 и 10 години се затрудняват да четат с разбиране.

Неспособността за четене се е влошила в най-независимата африканска държава от 78% от младежите през 2016 г. до 81% през 2021 г., последната изследвана година. В рамките на проучването са оценени 400 000 ученици в 57 държави по света. Южна Африка се класира най-ниско, като получи 288 точки в сравнение със средната международна стойност от 500 точки. Най-високо е оценен Сингапур с 587 точки, предава БГНЕС.

"За съжаление, резултатите от теста разкриват разочароващо ниски резултати в областта на четивната грамотност", заяви министърът на образованието Енджи Моцхекга, коментирайки резултатите на образователна конференция в столицата Претория.

Тя заяви, че в много начални училища "обучението по четене често се фокусира единствено върху устното изпълнение, като се пренебрегва разбирането на текста и осмислянето на написаните думи".

Министърът обвини пандемията от Covid-19 за това, че е затормозила правителствената програма за подобряване на началното образование. Училищата в Южна Африка бяха затворени за около година, за да се предотврати разпространението на вируса.

През февруари експертната група, която се събира ежегодно за насърчаване на детската грамотност, създадена от бившия вицепрезидент на страната Пхумзиле Мламбо-Нгкука, заключи, че пандемията е заличила десетгодишния напредък в резултатите от четенето. Заедно с Мароко и Египет, Южна Африка е само една от трите африкански държави, участващи в PIRLS, който следи тенденциите в грамотността и разбирането на текст в световен мащаб.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес