Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кацането на Европа може да бъде опасно

22 март 2013, 09:39 часа • 2549 прочитания

Един от спътниците на планетата Юпитер – Европа, отдавна е разглеждан от учените като едно от възможните места за кацане на космически апарати. Във вътрешността му е възможно да съществува океан, в който може да има живот, смятат специалистите. Оказва се обаче, че спускането на повърхността на Европа може да бъде опасно за сондата, избрана да осъществи тази операция. За това учените предупредиха по време на състояла се преди дни конференция в САЩ, посветена на изучаването на спътниците и планетите, съобщава BBC.

Учените предупреждават, че е възможно на повърхността на Европа да има ледени шипове, достигащи височина 10 метра, които да попречат на успешното кацане на апарата.

Подобни образувания се срещат и на Земята. На нашата планета те се формират във високопланински райони като Андите. На такива места въздухът е сух и хладен. Под въздействието на слънчевите лъчи, падащи под голям ъгъл, ледът на повърхността се превръща в пара, която започва да се издига нагоре и след това замръзва. В резултат на този процес се появяват високите ледени стълбове. За да се формират обаче, е необходимо да има разлика в температурите в горната и долната част на образуванията.

Учените споменават и още една подробност – на Европа атмосферата е разредена, което означава, че условията там са изключително благоприятни за формирането на подобни ледени стълбове.

По думите на специалистите, ледените образувания на спътника на Юпитер може да се образуват на ширина 15.20 градуса. Проучванията на учените показват, че стълбовете там вероятно достигат височина от 1 до 10 метра.

Присъствието на тези ледени „шипове“ на повърхността на спътника може да се окаже фатално за космически апарат, възнамеряващ да кацне на повърхността на Европа. Самата тя, както и друг спътник на газовия гигант – Ганимед, са обхванати от програмата EJSM  на NASA, която предвижда тяхното подробно изучаване. В рамките на проекта е предвидено кацане на изследователска сонда на повърхността на Европа. Планира се пускането на апарата да бъде осъществено през 2020 г.

Редактор: Анна Маринова

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес