Я! В парламента имало и ловец на пеперуди!

8539
Я! В парламента имало и ловец на пеперуди!
Снимка: БГНЕС

Каквито и дебати да текат в Народното събрание, депутатите винаги ги превръщат в шоу. Човек се пита защо се случва това, няма ли други приоритети българският парламент, та се занимава с взаимно оплюване? 

Може би народните представители смятат, че избирателите им очакват от тях точно това - шоу, изпъстрено със закачки на границата на приличието, че и оттатък нея. Използването на обидни думи и изрази вероятно цели да покаже на избирателя, особено на този с по-семпъл интелектуален багаж, че ето - ние сме като тебе. Ще псуваме врага до скъсване и това е всичко, което можем да дадем от себе си.

Другото възможно обяснение е, че те просто толкова си могат. Не играят спектакъл, а изразяват спонтанно своите мисли, чувства и въжделения. Може би наистина депутатите от "Възраждане" смятат колегите си от ПП-ДБ за предатели и доносници? Може би си вярват, че винаги ще бъдат хора с имунитет и като такива са едва ли не богоравни?

Но колкото и да са цветисти техните изрази, Тошко Йорданов от ИТН ги слага в малкия си джоб. Той е напът да засенчи дори Бойко Борисов по бисери. Но, разбира се, с уговорката, че Борисов никога не употребява цинизми, обиди или махленски лафове в официалните си изказвания. Докато сценаристът на Слави сякаш се чувства призван именно от парламентарната трибуна да изговори всички неприлични думички, които е научил.

И трябва да признаем, арсеналът му по отношение на този лексикален пласт е доста богат. Вчера например нарече Настимир Аананиев "политическа цветарка" и "политическа магистралка", "палава пеперудка" и "врачок пеперудест". Наблюдателят очакваше всеки момент Тошко да грабне и мрежесто кепче и да почне да лови из залата пеперудите, които му се привиждат. Нещо, с което вече наистина ще влезе в историята на българския парламентаризъм.

Ананиев не влезе в този тон и се опита да говори по същество, но уви - Тошко беше набрал инерция и продължи в същия дух.

Никак не е забавно всичко това. Пред очите на цялата нация така нареченият елит се упражнява в красноречие. Красноречие в кавички, разбира се. А съвсем друго се очаква от народните избраници - да вземат важни решения и да казват на хората какво се случва в държавата.

В същото време Черноморието е уж безопасно и точно поради това "уж" се анулират стотици резервации всеки ден. Министерството на околната среда и водите наблюдава ситуацията и твърди, че засега няма страшно. Да, то и при Чернобилската авария нямаше. Само дето онкологичните заболявания нараснаха в пъти. Малформациите сред новородени - също. Но кой да ти изследва такива тенденции - всички бяха заети да стягат куфарчетата с парите, които после отидоха по предварително направени списъци.

Ето това е и целта на пеперудено-магистралните изблици - да отклоняват вниманието от важните неща. Важни за всеки човек са здравето и благосъстоянието му, а не желанието на неосъществени актьори да блеснат пред публика.

Зад нецензурната фразеология обаче прозират и други неща и най-видимото от тях е, че изборите могат да ни изненадат по същия неприятен начин, по който ни изненадва зимата, а тази година - и лятото. Да се изсипят изведнъж и в суматохата, като не знае за кого да гласува, клетият избирател да си поръча още от същото.

 

Автор: Стефан Стефанов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

5 нови имена в прослава на Негово величество, полковник Марков

Размножителният период на Ивелин Михайлов

А ти поругаваш ли знамето?

Кабинетът Борисов-Пеевски. Предложението, на което няма да може да се откаже

Най-епичният момент от краткия живот на Сглобката

ИТН чака третия мандат от Румен Радев, а той чака първия мандат наесен

Дайте да викнем и духа на Бай Тошо и всичко ще се оправи

Кой, кой, кой ще подкрепи Борисов за кабинет? Как кой, същият КОЙ отпреди 11 години

Политическото универсално ренде: Великият път към спасението

Исторически парк: Култът и Създателят

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com