Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Феноменът и неговият ментор: Какво става между Пеевски и Доган?

03 юли 2024, 09:39 часа
Реклама

Бойко Борисов и Ахмед Доган доскоро изглеждаха като две успоредни прави, които в никаква далечина няма да се пресекат. Всеки по пътя си и така до края на света.

Да, помежду си може и да не се пресичат, но и двамата изглеждат като тотално, генерално и триумфално пресечени от Пеевски. На ментора си той ще осигури спокойни старини, като преди това леко ще го изолира. На Борисов ще осигури някакво там правителство, но при определени условия.

Още: Иво Мирчев: Борисов прави правителство под натиска на Пеевски

Феноменът и неговият ментор

Редица анализатори смятат, че Пеевски действа под диктовката, а и под контрола на Доган. Но има твърде много сигнали, че това може и да не е точно така. Контрол означава поне донякъде спазване на установените от контролиращия правила, означава общ интерес, чертаещ обща линия, а тук такава вече не се вижда.

Например, какъв интерес има Доган от конфликт със структурите на ДПС? А той вече се разгаря. Той няма интерес и от етническото обезличаване на ДПС - какво ще стане с възпитавания в преданост електорат, който следва Доган безкритично над 30 години? За кого ще гласува оттук нататък? Коя партия ще припознава като своя?

А и знаковото отстраняване на личната секретарка на Сокола е може би най-яркото доказателство, че Доган или вече е пас, или е контролиран от Пеевски.

Вторият вариант звучи по-реалистично след изявлението на Корман Исмаилов - бивш лидер на Младежкото ДПС. Той смята, че Пеевски не действа под ръководството на Доган, а напротив - контролира го. С документи. Какви са те, вероятно никога няма да стане ясно на широката аудитория.

Все още вярват на Сокола

Странните случки, които съпътстват чистката в ДПС, също потвърждават тази теза. Уж има всички данни да се разрази чутовен скандал, а това не се случва. Цели регионални структури молят Доган да се намеси, а той не реагира ни най-малко. Някои твърдят, че чистката е по негова поръчка, но местните биха знаели поне нещичко, а те са в шок.

Още: Заради чистката: Структури на ДПС засипват Доган с тревожни декларации

Обяснението е само едно - Доган няма контрол върху този процес. Едва ли го подкрепя - твърде е умен. По-скоро е принуден да го търпи и нищо не може да направи.

Само погледнете - всичко, което прави Пеевски, носи неговия собствен почерк и стил. Точно по начина, по който превзема бизнеси, превзема и ДПС. Прогонва всеки, който по някакъв начин му пречи. Когото не може да прогони, просто купува. Държи шефа в шах, явно е намерил с какво, държи и финансовата власт и какво повече му трябва?

Логиката му е една и съща, откакто се е появил на терена - ако е нужно, ще поразчисти, ще махне този-онзи, ако трябва, и евроатлантик ще стане, за да е приемлив за по-силните.

Още: Гюнер Тахир: Имам информация, че от днес охраната на Доган е свалена (ВИДЕО)

Стил, почерк и логика

Махането на знакови фигури изобщо не прилича на Догановия стил. Не че не го е правил, но действа по друг начин. Винаги е подготвял почвата, доколкото е възможно. И когато е отстранявал популярни лица, бунтове не е имало.

За разлика от Пеевски, който има коренно различен подход и почерк. Следва целите си стъпка по стъпка, без да се интересува кого настъпва.

И бунтовете са налице. Тоест, почти. В тази партия приглушената, не толкова явна реакция е запазена марка.

Според Осман Октай, чието мнение по темата наистина е меродавно, Доган ползва Пеевски, за да се разправи с “местните феодали”, които иззели до голяма степен локалните позиции и те решавали кой къде да е кмет и кой да бъде издигнат за депутат. А Пеевски се бил вече договорил с Борисов за местната власт - кой на кого какво да отстъпи. И искал да се наложи на регионалните структури. Тоест, да ги управлява, понеже Доган вече не можел.

Още: Президентска република - сценарият на задкулисието. Говори Осман Октай (ВИДЕО)

Ще попитаме в скоби - ако тях не може да управлява Доган, ще може ли да управлява Феномена, който създаде, лансира и вероятно си мисли, че употребява?

Този въпрос ни връща към първоначалния - кой кого контролира.

Локално означава стабилна база

Впрочем, ако местните структури на ДПС наистина се вбесят, могат да накарат своите депутати да станат независими и Пеевски да изгуби част от парламентарната си мощ.

Ако битката действително е по тази разделителна линия, с новия ред на новия лидер на ДПС е свършено. Така наречените "местни феодали" контролират твърде голям ресурс - имат икономическа база, имат силови формирования и това, че не цепят басма на Доган, не е от вчера.

Още: Един е Доган, но Пеевски не е неговият пророк

Винаги той е зависел от регионите и от лидерите им, не те от него. Те просто знаят как да оцеляват и ако има някакви хора в държавата, които Пеевски няма да успее да купи или смачка, това до голяма степен са те. Най-вече защото едва ли имат кредитни досиета в КТБ, а и никой не ги снима в спалните им.

Тоест, малко по-неуязвими са от обичайните политически продукти, обвити в целофан.

Бурето си е тук, барутът си е сух

Но тук има един проблем, доста по-сериозен. Регионалните ДПС-фактори имат етнически корени, етнически контакти и етническо влияние, което Пеевски няма и никога няма да има. На него и на Доган през 2016 г. им беше забранено на стъпват в държавата Турция. Почетният лидер на ДПС бил "съветски агент", а "проруският олигарх Пеевски" можел да се окаже "в основата на контрабандата на български цигари в Турция", според материали в турски медии.

Още: Доган и Пеевски имат забрана да влизат в Турция

Това, макар че е било само преди 8 години, вече май е позабравено от родните наблюдатели.

Този период от време обаче е бил напълно достатъчен на двамата да измислят план за ответна реакция - ДПС да не е етническа партия, да няма нищо общо с изселниците и какво се чудим защо има толкова малко гласове от Турция?

Още: Пеевски: Забраната за влизане в Турция показва, че Доган и ДПС защитават българските интереси

Новият лидер и почетният председател са го изчислили. Имат си всичко, което им трябва, а на гласовете от Турция - майната им.

Дотук добре.

Но ние на Балканите винаги сме седели върху буре с барут.

Ако Пеевски разгневи чрез прокуратура, следствие, НАП, съд и прочее неща тези етнически или както-щете-ги-наречете лидери, ответната им реакция може да е не гръм, а торнадо.

Дали Доган, "пазителят на етническия мир",  е изчислил и това? 

Автор: Евелина Гечева 

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес