Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Аквариумът във Варна ще е безплатен на Никулден

03 декември 2014, 16:24 часа
Реклама

Входът за Аквариума в морската столица ще бъде безплатен на Никулден – 6 декември.

Жителите и гостите на града ще имат възможността да разгледат впечатляващата колекция от сладководни и морски обитатели, флората, фауната и специфичните особености на Черно море. Инициативата по повод празника на рибарите и моряците съвпада и с Деня на дарителите в България.

Навръх Никулден Аквариумът ще посреща своите посетители без входна такса през целия ден в рамките на работното време, което през зимния сезон е от 9:00 до 15:00 ч., информира Moreto.net.

Аквариумът във Варна е създаден по идея на цар Фердинанд, след негово посещение в Неаполската зоологическа градина. Изключително оригиналното решение на фасадата му съчетава баралефни изображения на огромна мида и някои от най-разпространените животински видове в Черно море.

Сградата е построена за периода 1906-1911 г. Заради войните в началото на ХХ век обаче откриването на аквариума се забавя. След края на Първата световна война през 1918 г. зданието е било използвано последователно от войскови части до 1920 г., от Машинното училище до 1922 г. и от Рибарското училище до 1930 г.

На 17 юли 1932 г. Цар Борис III открива официално Морската биологична станция. На тази дата се чества и годишнина от създаването на варненския аквариум.

Снимка: Архив

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес