Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо упражненията понякога карат кръвната ни захар да скача?

16 февруари 2024, 13:20 часа
Реклама

Някои форми на упражнения могат да доведат до повишаване на кръвната ви захар, тъй като освобождават хормони, повишаващи глюкозата.

Редовните упражнения са крайъгълен камък на здравословния живот и управлението на диабета. И все пак разговорът около упражненията при диабет често е изпълнен с тревога. Това е особено вярно, когато упражненията неочаквано предизвикат рязко покачване на нивата на кръвната ни захар.

Освобождаване на хормони, повишаващи глюкозата

Краткият отговор е, че тялото ви прави това, за което е предназначено. Но механиката зад това може да бъде трудна за разбиране.

Изключително важно е мозъкът и нервната ви система да имат достъп до кръвна глюкоза по всяко време. Поради тази причина в тялото има излишни хормони, които повишават ГК, като глюкагон и адреналин. Това, което се случва с упражненията, е, че хормоните, повишаващи глюкозата, се освобождават, за да помогнат за изпомпването на количеството отделяна глюкоза, за да съответства на това, което вашите активни мускули използват.

Млечна киселина. Процесът на глюконеогенеза превръща млечната киселина в глюкоза и връща тази глюкоза обратно към мускулите ви за гориво. Ето как тялото осигурява на мускулите ви гориво, когато работите твърде усилено, за да прехвърлите кислород и глюкоза в клетките си, както тялото ви би направило по време на общи аеробни кардио упражнения.

Адреналин. Както обикновено се случва, когато участвате в състезателни спортове, тялото ви освобождава адреналин за този прилив на енергия „бий се или бягай. Адреналинът казва на черния ви дроб да освободи складираната глюкоза под формата на гликоген, за да осигури допълнителното гориво, от което се нуждае за „битката“… или футболния мач. Това може лесно да повиши кръвната ви захар над 100 точки.

Упражнение на гладно. Упражнението на празен стомах може да доведе до скок на глюкозата, особено веднага след събуждане. Това е така, защото упражненията могат допълнително да преувеличат това, което е известно като феномена на зората, когато в ранните сутрешни часове вашият черен дроб освобождава складираната глюкоза заедно със сутрешните хормони, за да даде на мозъка ви горивото, от което се нуждае, за да функционира.

Кои са най-добрите закуски преди тренировка за постигане на резултати

Ясно е, че много механизми могат да причинят скок в нивата на глюкозата по време на тренировка. Нищо чудно, че може да бъде толкова трудно да разберете какво да направите, за да намалите нивата на глюкозата обратно.

„Добри“ и „лоши“ упражнения за диабет

Едно от първите неща, които може да попитате, е дали има „добри“ и „лоши“ упражнения за хора с диабет… като „може би просто трябва да избягвам „лошите““.

Помислете за това по следния начин: тялото ви просто иска да ви помогне, то иска да сте успешни. Така че, когато правите определени видове тренировки, предимно анаеробни упражнения, тялото ви се опитва да гарантира, че имате енергията, за да бъдете успешни. Той прави това чрез освобождаване на хормони, които позволяват енергията под формата на глюкоза да бъде освободена в кръвта ви. И това може да повиши кръвната захар.

Този отговор не е уникален за хората с диабет. В тялото без диабет се случва точно същият процес, но телата им произвеждат допълнителен инсулин, за да се справят с допълнителната глюкоза.

Само защото нивата на кръвната захар се повишават по време на определени видове упражнения, не означава, че те са лоши упражнения или че покачването се случва по лоша причина. Това е нормалната реакция на тялото към няколко фактора, които могат да се появят най-вече по време на анаеробни упражнения – като вдигане на тежести, спринт, уроци по спининг, състезателни моменти и т.н.

Тъй като анаеробните упражнения причиняват пикове на ГК по време на активност, може би си мислите, че просто избягването на спринтове, тренировки за съпротива или други анаеробни дейности може да бъде отговорът.

Но това би било жалко, тъй като тренировките за резистентност са фантастични за управление на диабета. Повечето хора ще видят, че инсулиновата им чувствителност се увеличава след това и най-често кръвната захар ще спадне от само себе си.

Разбира се, ако вашата тренировъчна цел е незабавно да понижите нивата на ГК, тогава аеробните упражнения като ходене, плуване или скачане на въже ще бъдат ефективният избор.

Как да противодействаме на скоковете на глюкозата от упражнения

В крайна сметка наличието на инсулин е това, което определя кога и колко бързо нивата на ГК падат.

Така че, опитайте се да оцените ситуацията по отношение на вашия прием на инсулин или инсулин на борда (IOB). Може би не сте приели достатъчно инсулин, за да покриете едно хранене преди вашата тренировъчна сесия, или може би тренирате скоро след като се събудите, когато IOB е в естествената си ниска точка.

5-те основни вида диабет и как да живеем с всеки един от тях

Трудно е да се предвидят пикове на кръвния захар, причинени от изблици на адреналин, тъй като най-често се случват по средата на тренировка. Това означава, че вместо да лекувате пика веднага, най-вероятно ще трябва да изчакате и да вземете допълнителен инсулин след факта.

Необходим е и повече инсулин, когато пикът е резултат от упражнения на гладно. Ще е необходим допълнителен инсулин, но не толкова, че да доведе до хипогликемичен епизод по време или след тренировка.

Много хора, които носят инсулинова помпа, се научават да използват персонализирани „временни базални“ настройки, за да увеличат (или понижат) основния инсулин по време на специфични рутинни тренировки. Това може да помогне за компенсиране на пика, така че да не се налага да лекувате с огромна болус доза инсулин след това.

Въпреки че няма универсални насоки, знайте, че с течение на времето можете да изградите тренировъчна програма, която включва дозиране на малки количества глюкоза и инсулин, което поддържа нивата на кръвната ви глюкоза управляеми.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес