Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо тази риба е най-добрата при диабет и болна щитовидна жлеза

01 юни 2024, 06:33 часа
Реклама

Мойва, известна още като тихоокеанска нишковидна риба, е почитана риба в хавайската култура и все повече се признава за нейната полза за здравето, особено за хората с диабет и проблеми с щитовидната жлеза. Съществуват няколко причини, поради които мои се откроява като отличен избор за хранене при тези здравословни състояния.

На първо място, мойвата е с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на протеини, което я прави идеална храна за хора с диабет. Протеините са от решаващо значение за поддържане на мускулната маса и стимулиране на чувството за ситост, което може да помогне за регулиране на нивата на кръвната захар. Диетата, богата на бедни протеини, може да предотврати рязкото повишаване на кръвната глюкоза и да спомогне за поддържането на здравословно тегло, което е особено важно за пациентите с диабет. Ниското съдържание на мазнини в мойвата също така означава, че е по-малко вероятно да допринесе за инсулиновата резистентност - често срещан проблем при лечението на диабет.

Лекар: Не сьомгата, а тази риба е най-добра за мозъка и паметта

В допълнение към благоприятния си макронутриентен профил, мойвата е богат на незаменими омега-3 мастни киселини. Доказано е, че тези мастни киселини, особено EPA и DHA, подобряват инсулиновата чувствителност и намаляват възпалението, като и двете са полезни за хората с диабет. Омега-3 мастните киселини могат да спомогнат за понижаване на нивата на триглицеридите и за подобряване на сърдечносъдовото здраве, което е от решаващо значение, тъй като диабетът значително увеличава риска от сърдечни заболявания.

За хората с нарушения на щитовидната жлеза мойвата предлага няколко специфични ползи. Здравето на щитовидната жлеза е тясно свързано с наличието на определени хранителни вещества, по-специално йод, селен и омега-3 мастни киселини. Мои е добър източник на тези хранителни вещества.

Йодът е от съществено значение за производството на хормони на щитовидната жлеза, а недостигът му може да доведе до хипотиреоидизъм. Въпреки че рибата по принцип е добър източник на йод, моята риба, като част от тихоокеанската морска екосистема, често има по-високи нива на този жизненоважен минерал.

Селенът, друг важен хранителен елемент за здравето на щитовидната жлеза, също се съдържа в моите риби. Този минерал е съставна част на ензима, който подпомага активирането на хормоните на щитовидната жлеза. Адекватният прием на селен подпомага превръщането на тироксина (Т4) в по-активния трийодтиронин (Т3), който е необходим за метаболизма на организма. Освен това селенът има антиоксидантни свойства, които предпазват щитовидната жлеза от увреждания, причинени от оксидативен стрес.

Яжте тази риба поне 3 пъти седмично и ще забравите за холестерола

Освен това омега-3 мастните киселини в моите имат противовъзпалителни свойства, които могат да бъдат от полза за хората с автоимунни състояния на щитовидната жлеза, като например тиреоидит на Хашимото. Намаляването на възпалението може да облекчи някои от симптомите и потенциално да забави прогресирането на заболяването на щитовидната жлеза.

Високото съдържание на протеини, ниското съдържание на мазнини и богатото съдържание на омега-3 мастни киселини правят моята храна отличен избор за хора с диабет и заболявания на щитовидната жлеза. Приносът ѝ за подобряване на инсулиновата чувствителност, сърдечносъдовото здраве и снабдяването с основни хранителни вещества подчертава нейната стойност за насърчаване на цялостното здраве и ефективно управление на тези специфични състояния.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес