Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо опитът да се отпуснете може да причини стрес? 5 начина да избегнете порочния кръг и да успокоите нервите си

15 август 2024, 09:09 часа

Признаването, че сте стресирани и трябва да се отпуснете, е добра стъпка към това да си помогнете. Но намирането на начини да се отпуснете може да увеличи тревожността и да влоши стреса. Хроничният стрес може да увеличи редица рискове за здравето, включително високо кръвно налягане. Въпреки това, когато търсенето на начини за облекчаване на стреса добавя още повече стрес към живота ви, може да спрете да търсите начини да се отпуснете (стресирани от релаксация), което има контрапродуктивния ефект да ви въведе в порочен кръг от повишена тревожност и безпокойство.

Вижте още: Паник атаки и депресия - защо високият интелект обрича на провал

Порталът Healthline разговаря с психолози и психиатри за това явление.

„Stresslaxia“ е термин, който се отнася до феномена или преживяването на хора, които са в тревожно или напрегнато състояние, докато се опитват да се успокоят и да се почувстват по-спокойни, казва д-р Майкъл Ширипа, психиатър. Когато хората се насилят да се отпуснат, те могат да станат по-тревожни и загрижени за това колко добре или ефективно могат да се отпуснат. Клиничният термин за „стресова отпуснатост“ е тревожност, причинена от релаксация, казва д-р Дебора Серани.

Изследванията показват, че хората, които вече се борят с безпокойство, са по-склонни към „отпускане на стреса“. Други доказателства сочат, че хората, страдащи от стрес, могат също да изпитат пристъпи на паника в допълнение към стреса и тревожността. А има и други, които могат да изпаднат в депресия, защото не могат да се отпуснат свободно, каза д-р Серани пред Healthline.

Защо мозъкът се съпротивлява на принудително отпускане

Мозъкът често се съпротивлява на принудително отпускане, особено част, наречена амигдала, която винаги е нащрек за опасност. Трябва да помним, че нашият мозък е винаги включен и всъщност е проектиран да се грижи. И това безпокойство може да ни поддържа живи, защото винаги сме наясно с потенциалните опасности, които могат да ни заплашват, подчертава д-р Ширипа.

Хората, които живеят с безпокойство, имат трудности да задържат определени мисли, казва д-р Серани.

Д-р Ширипа посочи, че за хората е трудно да се отпуснат поради външен натиск и вътрешна динамика. Външен натиск като работа, училище, семейство и други отговорности могат да накарат хората да се чувстват постоянно „включени“ във външния свят. След това те може да се почувстват задължени да отговорят на изискванията на тези външни влияния и като такива, това може да доведе до усещането, че всъщност не им е позволено да имат място за почивка или релакс, което е само за тях, казва д-р Ширипа.

Д-р Серани отбеляза, че работното време и времето за почивка вече нямат ясни граници. Някога работният ден завършваше в 17:00 следобед, уикендът беше посветен на почивка и почивка, а в неделя магазините бяха затворени, което улесняваше прекарването на времето у дома и почивката. Тази рутина вече не съществува. Технологиите размиха границите между работата и свободното време и това доведе до факта, че сега ни е много трудно да намерим време за свободното време.

Стратегии, които да ви помогнат да се отпуснете

Когато се опитвате да се отпуснете, каза д-р Датило, първо осъзнайте, че релаксацията не е толкова пасивна дейност, както сме свикнали да мислим, и за някои тя не идва естествено.

Една от основните причини, поради които на някои хора им е трудно да се отпуснат е, че това всъщност е умение, което трябва да практикуваме редовно, за да изпитаме напълно полезните му ефекти, казва д-р Датило. Разбира се, това може да осигури почивка на нашия мозък, но истинската цел на релаксацията е да успокои нервната ни система, посочва д-р Датило.

Вижте още: 7 неподозирани признака, че имате високо IQ

Релаксацията противодейства на негативните ефекти от стреса и връща нервната ни система в хомеостатичен баланс, казва тя. Можете да започнете релаксация с помощта на визуализация, мускулна релаксация, масаж, дихателни техники, медитация, молитва и йога.

Как да се научите да релаксирате правилно

1. Поставете граници между работата и семейния живот. Направете грижата за себе си приоритет и се научете да я управлявате всеки ден.

2. Практикувайте метод за релаксация, който включва сядане в удобна позиция, затваряне на очи, съзнателно отпускане на всички мускули от главата до петите и бавно дишане в продължение на 20 минути. В началото вероятно ще ви се стори малко тежко или принудено, така че може би започнете с 5 минути и постепенно увеличавайте.

3. Съсредоточете се върху списъка си със задачи, за да си припомните какво вече сте постигнали. Мисленето за списък със задачи ви хвърля в бъдещето, което ви пречи да останете в настоящия момент. Създаването на списък със задачи ще ви помогне да отбележите изпълнените задачи и ще ви помогне да се отпуснете. Готовият списък ще ви помогне да останете в миналото.

4. Направете 5-минутна медитация . Изследванията показват, че дори 5 минути дълбоко дишане, тишина и релаксация могат да подобрят умственото и физическото функциониране, казва д-р Серани.

5. Ако можете да посветите повече време на медитация, помислете за това, например, като използвате приложение или просто си починете, подремнете или се насладете на уединение.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес