Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо НЕ трябва да пиете ленено масло и вода с мед на гладно?

03 юни 2024, 16:32 часа
Реклама

Тези начини за удължаване на младостта могат да се окажат истинска катастрофа за здравето, могат да доведат до болнично легло и да провокират хронични заболявания.

Сред съветите за правилно хранене често могат да бъдат открити такива: пийте на празен стомах ленено масло, конопено масло или масло от магарешки бодил, защото са полезни. Или пък: за да стартирате метаболизма си и да отслабнете, трябва да изпиете чаша вода с лимонов сок и лъжица мед преди закуска. Наистина ли тези препоръки са толкова безвредни?

Удар върху жлъчния мехур

„Пиенето на празен стомах на каквото и да е масло е категорично противопоказно! Маслото е мазнина и ако изпиете лъжица масло на празен стомах, ще има силно отделяне на жлъчка, толкова силно, че може да изостри заболявания като гастрит и панкреатит. Ако човек страда от камъни в жлъчката, употребата на масло на празен стомах може да доведе до хоспитализация и хирургическа намеса.

С други думи, всеки път, когато приемат ленено, конопено и всяко друго растително масло сутрин, хората нанасят удар върху жлъчния мехур и панкреаса. Освен това, поради силното отделяне на жлъчка, витамините и микроелементите от маслото не се усвояват напълно.

Ленено масло - лекар изброи ползите за здравето от него

Нерафинираното растително масло само по себе си е много полезно за организма, но трябва да се използва правилно. На първо място, олиото винаги трябва да се използва с храна и без загряване. Добавяйте олио към овесена каша за закуска, към вече приготвени задушени зеленчуци за обяд или към свежа зеленчукова салата за вечеря. В този случай и витамин Е се усвоява напълно, а организмът получава всички необходими ползи от растителното масло.

Захарна бомба

Друг популярен съвет от последователите на здравословното хранене, който всъщност има опустошителен ефект върху стомашно-чревния тракт, че на празен стомах трябва да се пие вода с лимонов сок и мед. Твърди се, че ако следвате тази препоръка, сутрин ще имате по-добър метаболизъм и излишните килограми ще започнат да изчезват. Но никой не предупреждава какви последствия могат да възникнат от такава безобидна и „полезна“ на пръв поглед напитка.

А това, което се случва, е следното. За нашия организъм времето непосредствено след събуждане и преди закуска е най-критично. Хормонът на стреса (кортизол) е повишен в кръвта, всички съдове, включително и стомашните, също са под стрес.

Лимоновият сок, макар и разреден във вода, е киселина. Следвайки този съвет, ние по същество поливаме деликатната лигавица на стомаха с киселина! По това време киселинността на самия стомах все още не е имала време да се включи, така че подобна напитка е изпълнена с ерозии и гастрит.

Ако добавите мед към водата, ще се получи истинска захарна бомба. Всяка захар за организма, особено на празен стомах, винаги е освобождаване на инсулин и последващо образуване на мазнини. Това е закон на физиологията. Далечните последици от скоковете на кръвната захар са диабетът и затлъстяването.

По 1 чаена лъжичка ленено масло сутрин - ето до какво ще доведе

Сутрин е по-добре да се откажете от продукти, съдържащи захар и глюкоза (това включва и плодовете), особено за тези, които искат да отслабнат. Когато „спящото“ тяло получи такава вода с агресивни продукти, жлъчният мехур се опитва да спаси положението и залива всичко с жлъчка. Постоянните скокове в нивата на захарта и жлъчката са много вредни и се отразяват на работата на всички органи.

Каква трябва да бъде здравословната сутрин?

Закуската трябва да се консумира в рамките на 30 минути след ставане. Преди да се храните, задължително изпийте чаша чиста непреварена вода. Омлет със зеленчуци и неподсладена овесена каша са чудесен избор.

В резултат на това ще започне изгарянето на мазнините, ензимните системи ще работят правилно и, най-важното, всички органи ще функционират нормално.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес