Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо мъжете трябва да избягват добавките с рибено масло?

02 септември 2024, 13:19 часа

Дайте на човек риба и ще го нахраните за един ден, ще го научите как да лови риба и ще увеличите риска от рак на простатата.

Мъжете трябва да внимават да приемат добавки с омега-3 мастни киселини сега, когато ново изследване от Националния институт по рака ги свързва с повишен риск от рак на простатата.

Експерти разкриват: Хранителната добoвка и тази диета са тайната на кожата без акне

Омега-3 мастните киселини са често срещани в риба като сьомга, ленено масло, ядки и някои подправки. Многобройни проучвания са установили, че те могат да бъдат полезни за сърцето на човек и могат да помогнат за понижаване на холестерола.

Поради своите положителни ефекти върху здравето добавките с рибено масло с високо съдържание на омега-3 мастни киселини се превърнаха в един от най-разпространените видове добавки на пазара.

Изследователският екип, състоящ се от експерти от водещи институции в цяла Америка, изследва 834 мъже, диагностицирани с рак на простатата. От тях 156 са били с високостепенен рак.

Открита е още една причина да ядете храни с омега-3

Изследователите установяват, че мъжете с най-високи концентрации на получени от риба омега-3 мастни киселини в кръвта си имат 43% по-голям риск от развитие на рак в сравнение с мъжете с най-ниски концентрации.

От друга страна, те откриха, че мъжете с по-високи концентрации на линолова киселина, омега-6 мастна киселина, имат по-ниски случаи на рак на простатата. Линоловата киселина се намира във високи концентрации в маслата от саликорния, шафран, слънчоглед, маково семе, гроздови семки и вечерна иглика.

Намира се и в зехтина, който е с подобно високо съдържание на омега-3 мастни киселини.

С новото проучване в ръка изследователите казват, че лекарите трябва да претеглят риска от рак на простатата при мъжа, преди да препоръчат омега-3 мастни киселини в храни или добавки.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес