Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо куркумата и черният пипер са толкова мощна комбинация?

24 юни 2023, 19:44 часа

Куркумата, известна още като златната подправка, е високо растение, което расте в Азия и Централна Америка.

Придава на кърито жълт цвят и се използва в традиционната индийска медицина от хиляди години за лечение на различни здравословни състояния.

Проучванията подкрепят употребата й и показват, че може да е от полза за здравето. Съчетанието на куркума с черен пипер обаче може да подобри нейните ефекти.

Основни активни съставки

През последните години изследванията потвърдиха, че куркумата има лечебни свойства. Както куркумата, така и черният пипер имат ключови активни съставки, които допринасят за техните противовъзпалителни, антиоксидантни и борещи се с болестите качества.

Куркумин в куркумата

Ключовите съединения в куркумата се наричат куркуминоиди. Самият куркумин е най-активната съставка и най-важната.

Като полифенол куркуминът има няколко предимства за здравето. Той е силен антиоксидант и има противовъзпалителни, антибактериални и противогъбични свойства.

Един от най-големите недостатъци на куркумина обаче е, че не се абсорбира добре в тялото.

Пиперин в черния пипер

Черният пипер съдържа биоактивното съединение пиперин, което е алкалоид като капсаицин, активният компонент, открит в чилито на прах и лютия червен пипер.

Защо тази Златна напитка е толкова полезна?

Доказано е, че пиперинът помага за облекчаване на гадене, главоболие и лошо храносмилане и също така има противовъзпалителни свойства.

И все пак, най-значимата му полза може да бъде способността му да повишава усвояването на куркумина.

Пиперинът подобрява усвояването на куркумин

За съжаление, куркуминът в куркумата се абсорбира слабо в кръвта. В резултат на това може да пропуснете предимствата му за здравето.

Добавянето на черен пипер обаче може да помогне. Изследванията потвърждават, че комбинирането на пиперин в черния пипер с куркумин в куркумата подобрява усвояването му с до 2000%.

В момента има две теории за това как работи това.

Първо, пиперинът улеснява преминаването на куркумина през чревната стена и в кръвния поток. Второ, може да забави разграждането на куркумин от черния дроб, повишавайки нивата му в кръвта. В резултат на това комбинирането на куркумин с пиперин увеличава неговите потенциални ползи за здравето.

Гответе с тази подправка - Тя е цяр за организма

Бори се с възпалението и помага за намаляване на болката

Куркуминът има силни противовъзпалителни свойства. Всъщност той е толкова мощен, че някои проучвания показват, че съответства на силата на някои противовъзпалителни лекарства, без отрицателните странични ефекти.

Проучванията показват също, че куркумата може да играе роля в предотвратяването и лечението на артрит, заболяване, характеризиращо се с възпаление и болка в ставите. Противовъзпалителните свойства на куркумина често се възхваляват за намаляване на болката и временния дискомфорт.

Доказано е, че пиперинът има и противовъзпалителни и антиартритни свойства. Той помага за десенсибилизиране на специфичен рецептор за болка в тялото, което може допълнително да намали чувството на дискомфорт.

Когато се комбинират, куркуминът и пиперинът са мощно дуо за борба с възпалението, което може да помогне за намаляване на дискомфорта и болката.

Започнете да пиете вода с куркума всяка сутрин и вижте какво ще се случи с тялото ви

Подпомага храносмилането

Индийската медицина разчита на куркумата за подпомагане на храносмилането от хиляди години. Съвременните проучвания подкрепят употребата му, показвайки, че може да помогне за намаляване на чревните спазми и метеоризма.

Доказано е, че пиперинът повишава активността на храносмилателните ензими в червата, което помага на тялото да обработва храната по-бързо и лесно.

Освен това, противовъзпалителните свойства на куркумата и пиперина могат да помогнат за намаляване на възпалението на червата, което може да помогне за храносмилането.

Безопасност и дозировка

Куркуминът и пиперинът обикновено се считат за безопасни. Няма официални препоръки за консумация на двете и не е установен максимално допустимият прием.

Някои хора могат да получат странични ефекти като гадене, главоболие и кожни обриви след приема на куркумин в големи дози. Поради това е важно да следвате препоръките за дозиране върху опаковката на добавката.

В индийската култура куркумата и черният пипер обикновено се консумират в чай, често комбиниран със зехтин, кокосово масло, мед и джинджифил. Тъй като куркуминът е мастноразтворим, консумацията му с мазнини може да увеличи усвояването му.

Въпреки това, за да се възползвате напълно от лечебните ползи от куркумин, най-добре е да се консумира под формата на добавка, комбинирана с пиперин.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес