Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо бутилираната вода може да е опасна за здравето ни?

30 септември 2024, 14:03 часа

Често купувате бутилирана вода, тъй като малцина имат изграден навик да носят еко бутилка навсякъде със себе си. Добре е обаче да сте запознати с вредата от бутилираната вода, тъй като тя не е за подценяване.

В днешната статия ще ви разкрием защо бутилираната вода може да се окаже вредна за вашето здраве и за околната среда.

Какви са най-големите вреди от бутилираната вода?

Още: Европейска жалба: Фирми за бутилирана вода подвеждат потребителите

Специалисти са на мнение, че бутилираната вода често пъти не отговаря на стандартите за качество и безопасност, за разлика от чешмяната вода. Да не говорим за отделянето на химикали от пластмасовите бутилки, което пък съвсем не е за подценяване. Още по-вредно е, когато съхранявате бутилирана вода за дълъг период от време и тя е изложена на високи температури. Специалистите смятат, че именно микропластмасите са способни да нарушат хормоналната система.

Екологичните щети са поредното нещо, заради което си струва да се замислим дали покупката на бутилирана вода е в реда на нещата или пък не. Пластмасовите бутилки са способни да нанесат редица поражения върху околната среда. Много нисък процент от произвежданите и продавани пластмасови бутилки се рециклират, останалите си намират място по сметища и в океана, превръщайки се в един от най-сериозните замърсители.

Специалистите са категорични, че трябва да се забрани продажбата на бутилирана вода, с което ще се намали риска за здравето на човек, както и негативното въздействие върху околната среда.

За целта хората трябва да са сигурни, че питейната вода отговаря на всички стандарти за качество и безопасност. Чешмяната вода несъмнено е по-устойчивата алтернатива. Бъдете разумни към себе си и към заобикалящата ви среда.

Още: Отпуснаха още хиляди литри вода на община Свищов от държавния резерв

Бутилираната вода също се разваля – ЕТО какво е важно да знаете за нея

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес