Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Задължително направете това в дома си преди да ви пуснат парното

02 ноември 2022, 06:40 часа

С наближаването на зимата и застудяването на времето е време да се замислите как да затоплите дома си. Ако сте като повечето хора, вероятно разполагате с централна отоплителна система, на която разчитате да поддържа комфортна температура в дома ви. Но знаете ли, че има неща, които можете да направите, за да подготвите дома си за отопление през зимата, още преди да включите отоплението?

1. Уплътнете всички течения

Един от най-големите източници на топлинни загуби в домовете е неконтролираното изтичане на въздух или теченията. За да предотвратите течовете, разходете се из дома си и потърсете места, където въздухът може да навлиза през пукнатини или пролуки. Те могат да бъдат открити около прозорците, вратите, електрическите контакти и навсякъде другаде, където се събират два различни строителни материала. След като откриете всички потенциални места за течение в дома си, уплътнете ги с уплътнителна лента или лайсна. Това ще ви помогне да задържите топлия въздух в дома си там, където му е мястото.

2. Добавете изолация

Друг начин да запазите дома си топъл през зимата е да добавите изолация. Това ще помогне да се намалят загубите на топлина през стените и таваните и да се поддържа по-комфортен дом. Има много различни видове изолация, така че не забравяйте да изберете такава, която е подходяща за климата, в който живеете, и за вида на конструкцията на вашия дом.

Сметката ви за ток ще падне двойно, ако направите това вкъщи още днес

3. Преместете мебелите далеч от радиаторите и регистрите

Една често срещана грешка, която хората правят, е да блокират радиаторите и регистрите си с мебели. Това всъщност може да затрудни циркулацията на топлината в дома ви и да го направи по-студен, отколкото е в действителност. За да се справите с това, просто преместете мебелите, които блокират тези източници на топлина, така че те вече да не представляват проблем.

4. Вземете програмируем термостат

Програмируемият термостат може да бъде чудесен начин да спестите пари от сметките си за отопление, тъй като ви позволява да зададете график за включване и изключване на отоплението. Например, ако обикновено тръгвате за работа в 8 часа сутринта и се връщате чак в 18 часа, няма нужда да отоплявате дома си в тези часове, тъй като така или иначе никой няма да е там, за да му се наслади! Като програмирате термостата си по подходящ начин, можете да спестите пари, без да жертвате комфорта

5. Помислете за алтернативни източници на отопление

В допълнение към централните отоплителни системи има много други начини за отопление на дома ви през зимата. Ако имате камина, помислете дали да не я използвате като алтернативен източник на топлина през нощите, когато навън е особено студено. Можете също така да инвестирате в отоплителен уред или електрическо одеяло, които да използвате в определени стаи или когато се опитвате да пестите енергия като цяло.

Като предприемете някои прости стъпки, за да подготвите дома си за отопление през зимата, можете да сведете до минимум топлинните загуби, да намалите разходите за енергия и да се чувствате комфортно през целия сезон! Затова не чакайте да стане твърде късно - започнете още днес!

Борислав Малинов
Борислав Малинов Отговорен редактор
Новините днес