Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Забравете за трудното заспиване – трябват ви само 2 минути

07 юли 2023, 20:41 часа

Стрес, горещо време, шумна музика от съседите, които се наслаждават на летните вечери и барбекюто в двора, споделяне на леглото с лаптопа или телефона и синята светлина, която излъчват екраните им – не е учудващо, че ви е трудно да заспите. Колкото повече се опитвате и се въртите в леглото, толкова по-напрегната става ситуацията, като си помислите, че трябва да станете рано, а минава полунощ и все още не успявате да заспите.

Трудното заспиване може да е свързано и с заболяване, разстройства на съня или приемани медикаменти за хронични проблеми, от които страдате. В тези случаи може да се консултирате с лекар, за да замените лекарствата или за да ви предпише средства, подобряващи състоянието ви, довело до проблеми със съня.

Ако трудното заспиване не се корени в заболяване, време е да се вземете в ръце и да си помогнете сами. Трудното заспиване е бич за здравето, защото намалява времето за сън, будите се уморени и без желание и сили да превземате нови върхове на работа или да се грижите за дома и семейство си. Научете защо е важен качественият сън с достатъчна продължителност, както и как да се преборите с трудното заспиване за само 2 минути.

За какво е важен сънят?

За здравето са важни не само движението, отказът от вредни навици и храненето, но и добрият сън. Системната липсата на достатъчно качествен сън повишава риска от развитие на редица заболявания и разстройства, сред които сърдечно-съдови патологии, инсулт, инфаркт, затлъстяване и деменция. Сънят безспорно е важен за:

  • Възстановяване на енергията и капацитета на тялото и ума. Има определени възстановителни процеси, които протичат в тялото най-вече или най-ефективно по време на сън, което прави качественият сън съществено важен. Някои от протеините, свързани с болестта на Алцхаймер например, се отстраняват два пъти по-бързо от мозъка по време на сън. Така добрият сън ни предпазва от развитие на определени заболявания.
  • Поддържане на психическото и физическото здраве, работоспособността и трудоспособността.
  • Здравето на сърцето, съдовете, имунната система, редица органи и тъкани в тялото.
  • Доброто настроение и разположение на духа.

Лекар разкри 3 лесни начина за бързо заспиване при безсъние

Как да се справите с трудното заспиване?

Редица фактори – както свързани със здравословното и психическото състояние, така и с навиците, околната среда и сезонът оказват влияние върху качеството на съня и могат да доведат до трудното заспиване, което руши здравето ни. Да се опитвате да заспите, когато очите ви са широко отворени само защото трябва да спите, тъй като ще ставате много рано, е допълнително затормозяване на организма и ума ви. Вместо това изпробвайте лесни трикове, помагащи ви да преодолеете трудното заспиване.

Две минути се оказват достатъчни, за да се отпуснете и да заспите по-бързо, ако знаете за какво да ги използвате и какво точно да направите. Някои хора, страдащи от безсъние, залагат на техниките за релаксация или използват съветите за водене на дневник преди сън, в който да запишат задачите и проблемите си и да ги изхвърлят от ума си. Други предпочитат четенето на книга или спокойната музика преди лягане, а трети избират да се доверят на изпитани съвети, учещи ни как да се справим с трудното заспиване за 2 минути. Специалистите по съня ни съветват да следваме тези стъпки, за да заспим дълбоко и бързо само за 2 минути:

Лекар разкри най-лесния начин за бързо заспиване - необходими са само 5 минути

-          Позицията на тялото трябва да е удобна. Не бива да ви стяга нищо, да ви притесняват дрехи или набръчкан чаршаф. Настанете се максимално удобно, като не забравяте, че за удобството са отговорни и добрият матрак, обстановката и температурата в стаята, възглавницата, облеклото за сън и т.н.

-          Затворете очите си. Вдишайте дълбоко и бавно издишайте. Отпуснете се максимално и изчистете ума си от лоши мисли и притеснения с всяко издишане. Представете си как се отпускат първо мускулите на лицето ви, а после на цялото тяло – мускул по мускул.

-          Постарайте се да не мислите за нищо. Това е най-трудната част, която обикновено води до парадокса, че хората напрягат ума си, докато се опитват да не мислят. Какво да направите? Изберете мисъл, която е отпускаща, релаксираща и неангажираща – например си представяйте как спите на някое великолепно място сред природата. 

-          Не се притеснявайте дали ще заспите. Подобно притеснение пречи на самия процес. По-скоро се обградете с позитивни мисли от типа, че най-лошото, което може да ви се случи, е да не заспите. Една вечер безсъние нито ще ви убие, нито ще застраши сериозно здравето ви, така че релаксирайте ума си – не е толкова страшно, че в момента страдате от безсъние. Стига, разбира се, това да не ви стане навик.

-           

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес