Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Всяка жена над 40 години трябва да зададе тези 5 въпроса на лекаря си

16 май 2024, 10:19 часа
Реклама

Въпреки че навлизането в 40-те години е важен етап, изпълнен с нови моменти и преживявания, за много жени остаряването е началото на здравословни промени. Жените над 40-годишна възраст обикновено са по-застрашени от сърдечни заболявания, остеопороза и рак, затова е важно да бъдете по-внимателни към тези области на здравето си занапред.

Още: Специалистите ги наричат "вторият ни мозък": 4 начина, с които ще си осигурите по-добър живот

За щастие можете лесно да направите това, като се подготвите с правилните въпроси, които да зададете на лекаря, когато отидете на годишен профилактичен преглед или гинекологичен преглед. Д-р Яел Свика, лекар по женско здраве и асистент-клиничен професор по семейна медицина в Колумбийския университет, насочва какви въпроси трябва да задавате на лекаря си:

Кога мога да спра да използвам контрацептиви?

Въпреки че повечето дискусии около непланираната бременност са насочени към тийнейджърите, жените на 40 години все още са изложени на същите рискове. Всъщност 40% от бременностите при по-възрастните жени са непланирани, според института „Гутмахер“, а процентът на абортите в Англия при жените на възраст 40-44 години е същият като при жените в тийнейджърска възраст. Очевидно е, че старото схващане „не можеш да забременееш на 40 години“ просто не е вярно.

Поради тази причина е важно да говорите с Вашия лекар за контрацептивите. Въпреки че някои лекари казват, че е добре жените над 40 години да продължат да приемат противозачатъчни таблетки, стига да не пушат и да нямат високо кръвно налягане, най-добре е да попитате лекаря си какви възможности са подходящи за вас.

Кога трябва да започна да си правя мамографии?

С възрастта рискът от рак на гърдата се увеличава, поради което повечето лекари препоръчват да се изследвате още на 45-годишна възраст. Това обаче зависи от семейната ви история. Ако ракът на гърдата се среща в семейството ви, може би ще се наложи да си направите мамография по-рано, отколкото по-късно. „Мамографиите трябва да започнат на 45 или 50 години“, казва д-р Суика. „Освен ако майка или сестра не е била диагностицирана с рак на гърдата, в който случай скринингът трябва да започне 10 години преди поставянето на диагнозата.“

Какво мога да направя, за да запазя сърцето си здраво?

Въпреки че жените от всички възрасти трябва да се отнасят сериозно към сърдечните заболявания, ако все още не сте започнали, сега е моментът. Сърдечните заболявания са втората водеща причина за смърт при жените на възраст 45-65 години и са причина номер едно за смърт при жените над 65 години. Ако пушите, имате наднормено тегло или фамилна анамнеза за сърдечни заболявания, рискът е още по-голям. Освен обичайните неща, които трябва да правите, като физически упражнения и добро хранене, попитайте Вашия лекар за други превантивни мерки, които трябва да предприемете.

Какви промени трябва да очаквам с настъпването на менопаузата?

Повечето жени навлизат в менопаузата, когато са на 50 години, и последиците от нея могат да се отразят много на здравето ви. „Загубата на естрадиол по време на менопаузата ускорява значителни физиологични промени“, казва д-р Свика. „Това се отразява на настроението, кожата и косата, познавателните способности, метаболизма, сърдечносъдовата система, сексуалното функциониране и здравето на костите.“ Ако изпитвате тези симптоми, вашият лекар може да ви препоръча хормонална терапия, за да облекчи дискомфорта. А ако се притеснявате за евентуалните рискове, д-р Суика казва, че това е най-често задаваният въпрос, който получава. „Ползите са повече от рисковете за повечето жени.“

Още: Осем естествени средства за намаляване на мазнините в кръвта

Какво мога да направя, за да предотвратя остеопорозата?

Тъй като костната плътност може да намалее след менопаузата, остеопорозата е съвсем реален риск за жените. Всъщност 80% от хората с това заболяване са жени и повечето над 50-годишна възраст ще счупят китка или тазобедрена става поради заболяването. Въпреки това ранната остеопороза може да ви сполети в зависимост от здравната ви история. Консултирайте се с Вашия лекар за превантивни мерки - от хормонална терапия до изследвания на костната плътност.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес