Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вредни ли са яйцата?

17 април 2022, 20:00 часа

“Яйцата са много полезни за здравето”.
“Яйцата са вредни за здравето”.

Реклама

Сигурно сте чували и двете твърдения и се чудите кое е вярно. И в двете има доза истина. Ето някои факти за плюсовете и минусите на яйцата.

Защо яйцата са полезни?

Богати са на хранителни вещества

Яйцата са отличен източник на протеини, както и на омега-3 мастни киселини, които са полезни за сърцето. Те повишават нивата на “добрия“ HDL холестерол. Богати са на калций, който укрепва зъбите и костите. 

Дават енергия

Яйцата са чудесна храна за повишаване на енергията. Богати са на аминокиселини, които дават енергия. Затова са идеални за закуска.

Колко е допустимият брой яйца на седмица, които да ядем?

Полезни са за косата и зрението

Състоянието на косата и зрението ви може значително да се подобри, ако редовно ядете яйца. Яйцата са страхотен източник на витамин А, свързан със здравето на очите и косата. Ако искате косата ви да расте бързо и да е здрава, трябва да ядете яйца. Ако искате да подобрите зрението си, не забравяйте яйцата в ежедневното си меню.

Подсилват имунната система

Яйцата са храна, която ви предпазва от много болести. Хранителните вещества в тях, като фолиевата киселина и витамин В 12, са свързани със здравето на имунната система. Ако всеки ден консумирате яйца, ще немалите рисковете от рак на гърдата и болестта на Алцхаймер. Витамин В12 повишава паметта и предпазва от деменция в по-зряла възраст.

Помагат за развитието на плода

Съществуват няколко храни, които бременните задължително трябва да ядат. Една от тях са яйцата, защото са богати на фолиева киселина, която е от съществено значение за развитието на плода. 

Помагат за сваляне на килограми

Яйцата са не само хранителни и полезни за организма, но и подпомагат поддържането на нормално тегло, защото не съдържат много калории.

Кои яйца са по-полезни - белите или кафявите?

Защо яйцата са вредни?

Може да получите натравяне от яйца

С някои храни трябва да сте по-внимателни отколкото с други, защото може лесно да получите хранително натравяне. Яйцата трябва да се приготвят много внимателно. Ако не ги сготвите както трябва, има риск да се натровите. Консумацията на сурови яйца може да доведе до салмонела. Тя предизвиква повръщане и други стомашни проблеми, които са неприятни и болезнени.

2. Натрий

Яйцата са богати на хранителни вещества и витамини, но и на натрий. Средно голямо яйца съдържа над 400 мг натрий. Ако искате да намалите приема на натрий, по-добре не включвайте яйцата в ежедневната си закуска.

3. Холестерол

Макар да има спорове за това колко е вредното количество холестерол, с яйцата винаги трябва да се внимава.

4. Внимавайте с количеството

Най-големият недостатък от консумацията на яйцата е, че трябва да се внимава с тях. Не трябва да ядете яйца всеки ден. Те са чудесен източник на витамини и хранителни вещества и лесно се приготвят, но не прекалявайте.

Яйцата могат да са страхотна храна, ако не ги консумирате всеки ден. Както и с всяко друго нещо, ключът е в умереността.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес