Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Впечатляващите ползи за здравето от магданоза, за които не сте и подозирали

29 юни 2023, 13:22 часа

Магданозът е цъфтящо растение, произхождащо от Средиземноморието. През годините магданозът е бил използван за лечение на състояния като високо кръвно налягане, алергии и възпалителни заболявания.

Днес се използва широко като прясна кулинарна билка или сушена подправка. Той е ярко зелен на цвят и има мек, горчив вкус, който се съчетава добре с много рецепти. Често определян като едно от най-мощните растения за борба с болестите, магданозът осигурява голяма хранителна стойност и предлага много потенциални ползи за здравето.

Богат е на антиоксиданти

Магданозът съдържа много мощни антиоксиданти, които могат да бъдат от полза за здравето. Основните антиоксиданти в магданоза са: флавоноиди, каротеноиди, витамин Ц.

Ароматната билка е особено богата на клас антиоксиданти, известни като флавоноиди.  Проучванията показват, че диети, богати на флавоноиди, могат да намалят риска от заболявания, включително рак на дебелото черво, диабет тип 2 и сърдечни заболявания.

Витамин С също има силен антиоксидантен ефект и играе важна роля в поддържането на имунното здраве и предпазването от хронични заболявания.

Интересното е, че изсушеният магданоз може да има по-високо съдържание на антиоксиданти от пресните клонки. Всъщност, едно проучване установи, че изсушената билка има 17 пъти повече антиоксидантно съдържание от пресния си аналог.

Поддържа здравето на костите

Костите се нуждаят от определени витамини и минерали в различни количества, за да останат здрави и силни. Магданозът е пълен с витамин К - основно хранително вещество за здравето на костите. 1/2 чаша (30 грама) осигурява впечатляващите 547% от него.

Витамин К помага за изграждането на по-здрави кости, като поддържа клетките, изграждащи костите. Този витамин също така активира определени протеини, които увеличават минералната плътност на костите.

Плътността на костите е важна, тъй като по-ниската минерална плътност е свързана с повишен риск от фрактури, особено при по-възрастни хора.

Съдържа вещества, борещи се с рака

Магданозът съдържа растителни съединения, които могат да имат противоракови ефекти.

Оксидативният стрес, състояние, характеризиращо се с дисбаланс в нивата на антиоксиданти и свободни радикали се свързва с развитието на определени хронични заболявания, включително рак.

Магданозът е особено богат на флавоноидни антиоксиданти и витамин С, които намаляват оксидативния стрес в тялото ви и могат да намалят риска от някои видове рак. Например, високият хранителен прием на флавоноиди може да намали риска от рак на дебелото черво с до 30%.

Богат на хранителни вещества, които предпазват очите

Лутеинът, бета каротинът и зеаксантинът са три каротеноида в магданоза, които помагат за защитата на очите и насърчават здравословното зрение.

Магданоз в билковата градина: Добри условия за успешна реколта

Бета каротинът е друг каротеноид, който поддържа здравето на очите. Този каротеноид може да се превърне във витамин А в тялото.

Това превръщане на бета каротин обяснява защо магданозът е много богат на витамин А. 1/2 чаша (30 грама) прясно нарязани листа осигурява 108% от този витамин.

Витамин А е от съществено значение за здравето на очите, тъй като помага за защитата на роговицата – най-външния слой на окото, както и на конюнктивата.

Може да подобри здравето на сърцето

Магданозът е богата на хранителни вещества билка, която може да подобри здравето на сърцето. Например, това е добър източник на витамин B фолиева киселина – с 1/2 чаша (30 грама), осигуряваща 11% от този витамин.

Високият прием на диетичен фолат може да намали риска от сърдечни заболявания при определени популации. Голямо проучване при над 58 000 души установи, че най-високият прием на фолиева киселина е свързан с 38% намален риск от сърдечни заболявания.

Екстрактът от магданоз има антибактериални свойства

Магданозът може да има антибактериални ползи, когато се използва като екстракт. Например, изследване в епруветка показа, че екстрактът показва значителна антибактериална активност срещу дрожди, плесени и обикновена бактерия, причиняваща инфекция.

Екстрактът може също да предотврати растежа на бактерии в храната. Друго проучване в епруветка установи, че предотвратява растежа на потенциално вредни бактерии, като Listeria и Salmonella – и двете известни като причиняващи хранително отравяне.

Този лек с магданоз и лимон е тайната на здравия панкреас

Лесен за добавяне към вашата диета

Можете да използвате изсушената версия като съставка в различни рецепти. Той ще подобри вкуса на супи, яхнии и доматени сосове. Освен това често се комбинира с други билки в рецепти, вдъхновени от Италия.

Пресният магданоз също е чудесна добавка към домашно приготвени дресинги за салати, маринати и рецепти с морски дарове. Много хора използват пресни клонки в рецепти, които не изискват готвене, или добавят билката в края на периода на готвене.

Интересното е, че билката може да действа като естествен освежител на дъха, така че можете също да дъвчете стрък, докато готвите, за да освежите дъха си.

За да удължите живота на пресния магданоз, увийте връзката във влажна хартиена кърпа и я съхранявайте в затворен съд в хладилника.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес