Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В кои случаи може да се пие сода?

16 януари 2024, 16:04 часа

Едва ли има човек, който да не е изпитвал никога в живота си изгарящия дискомфорт в горната част на корема и в гърдите си, причинен от киселините в стомаха. Страдащите от киселини познават това неприятно усещане, което често ги буди през нощта, карайки ги да търсят бързо облекчение, каквото се явява содата – цярът от домашната кухненска аптечка, облекчаващ киселините.

Реклама

Малцина знаят обаче какви точно са причините за киселините в стомаха, каква е превенцията, как да се справим трайно с тях и как е най-правилно да се пие сода, за да има максимален ефект и да облекчи страданието ни, както и содата трайно решение на проблема ли е.

Какво представляват киселините в стомаха?

Парещото чувство в гърдите и стомаха, което наричаме киселини, се причинява от киселинен рефлукс – мускулът на долния езофагеален сфинктер не се затваря правилно, позволявайки на стомашните киселини да се върнат обратно в хранопровода. Ако се случи инцидентно след консумация на определена храна, преяждане или друга временна причина, киселините не представляват опасност за здравето и са просто неприятно усещане, което ще отмине. Системните оплаквания от киселини обаче сочат, че пациентът най-вероятно страда от гастроезофагеална рефлуксна болест, съкратено ГЕРБ, при което заболяване са възможни редица усложнения, сред които:

  • увреждане на хранопровода и поява на язви от системните киселини,
  • промяна на гласа и поява на дрезгав глас,
  • белодробни проблеми и др. 

Опасността от усложнения поражда необходимостта страдащите често от киселини да се консултират с лекаря си за провеждане на терапия и да не разчитат на кухненския шкаф. Тези, при които парещото усещане в гърдите е инцидентно, могат да получат облекчение благодарение на содата, ако знаят как е най-правилно да се пие сода.

Ефективни домашни средства за облекчаване на киселини

Как е най-правилно да се пие сода, за да се избавим от киселините в стомаха?

Пациентите, страдащи от ГЕРБ най-вероятно имат медикаменти, с които да облекчат състоянието си, но какво да правят тези, за които парещите киселини са неочаквани? Те могат да си помогнат, облекчавайки състоянието си, със сода за хляб, налична в почти всяка кухня.

Ако се чудите как е най-правилно да се пие сода, то отговорът на лекарите е… НИКАК. Специалистите алармират, че употребата на сода не решава проблема, като е възможно и да го задълбочи. И все пак няма да отричаме, че сода на върха на лъжицата, разтворена в половин чаша вода действа временно върху проблема ни и облекчава парещото чувство. Содата временно ще понижи рН или киселинността на хранопровода и ще притъпи киселините. Това обаче е краткотраен ефект. 

Малко хора проумяват, че содата реално не лекува, не премахва причините, а само симптомите. Но пък е напълно безвредна, така че може да я използвате, когато киселините ви измъчват и няма друго възможно моментно решение на проблема. Употребата на сода обаче в никакъв случай не трябва да замества нито срещата с лекаря, нито диагностиката, нито лечението на ГЕРБ. Можем да кажем, че най-правилният отговор на въпроса Как е най-правилно да се пие сода е ИНЦИДЕНТНО, рядко и при липса на друга алтернатива, но не и като терапия, заместваща лекарят и лечението.

Ако страдате от киселини - това са забранените храни за вас!

Как да разпознаем киселините в стомаха?

Сигурни ли сме обаче, че това, което ни тормози, са именно киселини? Някои пациенти изпитват парене и болка, толкова силни, че считат, че получават сърдечен пристъп, когато се сблъскват с киселините за първи път. Най-голямата разлика между сравнително безобидните киселини и животозастрашаващия инфаркт е, че сърдечният удар обикновено се усеща като стягане и натиск в гърдите, докато киселините се усещат като парене.

Може да разпознаете киселините по следните оплаквания и симптоми, но при всички случаи, ако не сте сигурни на какво се дължат оплакванията ви, е по-добре да се консултирате с лекар незабавно, отколкото да съжалявате по-късно.

  • Парене в средата на гърдите и гърлото.
  • Тежест в гърдите и горната част на стомаха.
  • Усещане за кисел вкус или кисели слюнки в устата.
  • Повишено слюноотделяне.
  • Пареща болка в гърдите след хранене или през нощта, която се влошава, когато се наведете или легнете.
  • Затруднения при преглъщане.
  • Чувството, че нещо е заседнало в гърдите ви.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес