Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени обясниха кои заболявания могат да бъдат излекувани чрез акупунктура

18 август 2023, 17:22 часа

Акупунктурата, древна китайска практика, която включва поставяне на тънки игли в определени точки на тялото, придоби популярност през последните години като допълнителна терапия за различни здравословни състояния. Въпреки че нейната ефективност продължава да бъде предмет на непрекъснати изследвания и дебати, много хора и практикуващи лекари вярват, че акупунктурата може да предложи облекчение при редица заболявания и разстройства.

Една от областите, в които акупунктурата е обещаваща, е лечението на болката. Хронични болкови състояния като остеоартрит, мигрена и болки в долната част на гърба често се лекуват с акупунктура. Смята се, че практиката стимулира отделянето на ендорфини, естествените болкоуспокояващи в организма, и влияе на реакцията на нервната система към болката.

Акупунктурата може да окаже положително въздействие и върху състоянието на психичното здраве. Проучванията показват, че тя може да бъде полезна за намаляване на симптомите на тревожност, депресия и стрес. Смята се, че иглите въздействат върху енергийния поток на тялото или "ци", като помагат за възстановяване на баланса и насърчават чувството за благополучие.

6 ефикасни действия при болки във врата

Освен това акупунктурата често се счита за допълваща терапия при различни стомашно-чревни разстройства. Синдромът на раздразнените черва (IBS) например показва подобрение при някои пациенти, които са преминали през процедури с акупунктура. Като се насочва към специфични точки, свързани с храносмилането, акупунктурата може да помогне за регулиране на чревната функция и облекчаване на симптомите.

Акупунктурата може да бъде от полза и при респираторни заболявания като алергии, астма и синузит. Някои изследвания показват, че акупунктурата може да помогне за намаляване на възпалението и подобряване на въздушния поток в дихателните пътища, което потенциално може да доведе до по-добър контрол на симптомите.

В сферата на женското здраве е проучен потенциалът на акупунктурата да помага при менструални смущения, безплодие и дискомфорт, свързан с бременността. Въпреки че механизмите не са напълно изяснени, привържениците смятат, че акупунктурата може да повлияе на хормоналния баланс и да подобри кръвообращението, подпомагайки репродуктивното здраве.

Лекари: Това е най-лесният начин да откажете цигарите

Важно е да се отбележи, че акупунктурата не трябва да се разглежда като самостоятелно лечение. По-скоро тя често се препоръчва като част от холистичен подход, който може да включва конвенционални медицински интервенции, корекции в начина на живот и други допълващи терапии. Освен това индивидуалните реакции към акупунктурата могат да варират значително, като някои хора изпитват значително облекчение, а други - минимални ползи.

Преди да пристъпите към акупунктура за всяко конкретно заболяване, е препоръчително да се консултирате с квалифициран здравен специалист, който е запознат с акупунктурата и потенциалните ползи от нея. Той може да помогне да се определи дали акупунктурата може да бъде подходящо допълнение към цялостния план за лечение и да даде насоки за намиране на обучен и уважаван акупунктурист.

Макар че научните доказателства за ефективността на акупунктурата при различни заболявания все още се развиват, практиката е обещаваща за справяне с болката, психичните състояния, стомашно-чревните проблеми, дихателните нарушения и някои аспекти на женското здраве. С продължаването на научните изследвания ролята на акупунктурата в цялостните здравни стратегии ще стане по-ясно определена.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес