Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Кога и как правилно да се приемат добавки с желязо

03 юни 2024, 15:34 часа
Реклама

Ако имате желязодефицитна анемия, трябва да приемате добавки с желязо, но д-р. Триша Париш съветва пациентите си да не приемат желязо всеки ден, пише Washington Post.

Вижте още: Учени: Портокаловата кора е много полезна за сърдечното здраве

Изследванията показват, че приемането на добавка с желязо през ден може да оптимизира усвояването на желязото - и може да облекчи страничните ефекти като гадене и запек.

Желязото е основен микроелемент, който помага за производството на здрави червени кръвни клетки. Хората с недостиг на желязо често се чувстват изтощени. Някои имат затруднено дишане или имат бледа кожа. Недостигът на желязо може също да доведе до ускорен пулс, главоболие и желание за необичайни храни.

Нормално е малко количество от запасите от желязо в тялото да се загуби през кожата или по време на менструация. Но желязодефицитната анемия (която е една от няколкото форми на анемия) може да се развие, ако се губи повече, отколкото се абсорбира чрез диетата. Желязодефицитната анемия е състояние, при което червените кръвни клетки не могат ефективно да пренасят кислород до останалата част от тялото. Характеризира се също с ниски нива на желязо и червени кръвни клетки и се диагностицира чрез изследване на кръвна проба, което включва пълна кръвна картина.

Особено внимателни трябва да бъдат малките деца, тежко болните или бременните жени, както и възрастните хора. Проучване, публикувано миналата година в Annals of Internal Medicine, установи, че всеки четирима здрави възрастни на възраст 70 и повече години развива анемия в рамките на пет години от началото на проучването и че ежедневният прием на ниски дози аспирин увеличава този риск с 20 процента.

Какво причинява ниско желязо?

Бременност: По време на бременност желязото трябва да се размножава, за да поддържа майката и растящия плод (сякаш бременните жени се нуждаят от друга причина да се чувстват изтощени), така че това е рутинен преглед по време на бременност. Приемането на добавки с желязо е безопасно по време на бременност и по време на кърмене.

Загуба на кръв: Обилно кървене по време на менструация или от стомашно-чревния тракт (което може да не винаги се вижда в изпражненията) изчерпва запасите от желязо. Необяснимата желязодефицитна анемия е честа причина за колоноскопия (и често горна ендоскопия), тъй като може да е индикация за рак.

Вижте още: 18 храни, които трябва да ядете, когато ви се гади

Проблеми с усвояването на желязо: Някои медицински състояния затрудняват усвояването на желязо от червата ни – например след бариатрична хирургия, цьолиакия, възпалително заболяване на червата или гастрит (които стават по-често срещани с възрастта). В зависимост от състоянието, някои може да се нуждаят от интравенозна инжекция с желязо вместо перорална добавка.

Храни с високо съдържание на желязо

Някои растения като спанак или бобови растения са богати на желязо. Нашите тела обаче абсорбират желязото, съдържащо се в месото и рибата, много по-ефективно. Хората на веганска диета може да са изложени на по-голям риск от дефицит на желязо, но това обикновено е смекчено в някои страни, където храни като зърнени храни и брашно обикновено са обогатени с желязо.

Правилният начин за приемане на добавки с желязо

д-р Триша Париш препоръчва няколко начина да направите добавките с желязо по-ефективни:

Приемайте ги на празен стомах: Приемането на добавката един час преди хранене или два часа след хранене ще помогне за максимално усвояване.

Поглъщайте ги с чаша портокалов сок – и пропуснете млякото и кафето: витамин С насърчава усвояването на желязото, като създава по-киселинна среда, която помага на желязото да се разтвори.

От друга страна, храни и напитки, съдържащи калций, включително мляко и кисело мляко, както и напитки, съдържащи полифенол, като чай и кафе, могат да намалят усвояването на желязо. Добре е да ги консумирате по друго време на деня – но ги избягвайте едновременно с приемането на добавка с желязо.

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес