Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Измиването на плодове и зеленчуците премахва ли пестицидите?

13 август 2024, 18:00 часа

Измиването на плодове и зеленчуци не премахва пестицидите, а около 20 процента от тези храни съдържат нива на пестициди, които представляват значителен риск за здравето, според скорошно проучване, публикувано в списанието "Nano Letters" на Американското химическо дружество.

Вижте още: Цветът в устата ви може да бъде ключов индикатор за сериозни здравословни проблеми

Това е ново доказателство, че измиването на плодове преди ядене не премахва различни токсични химикали, които обикновено се използват в селското стопанство, съобщава The Guardian.

Организацията Consumer Reports обяви през май, че 20 процента от тестваните плодове и зеленчуци съдържат остатъци от пестициди на нива, които представляват значителен риск за здравето на потребителите.

Смята се, че замърсяването с пестициди е намалено, когато кожата на ябълката се отстрани заедно със слоя от пулпа. Рисковете за здравето, породени от пестицидите, са документирани в няколко проучвания, но повечето от тях се занимават с професионалната експозиция, а не с диетата.

Министерството на земеделието на САЩ (USDA) и Администрацията по храните и лекарствата (FDA) заявяват, че остатъците от пестициди в храните обикновено не представляват риск за здравето, ако са в рамките на законовите граници. И двете агенции следят нивата на остатъци от пестициди в храните от десетилетия, публикувайки годишни доклади по въпроса.

Вижте още: Революционно откритие: Учените разработиха "умен" инсулин, който действа само когато е необходимо

Последният доклад на Министерството на земеделието на САЩ за пестициди гласи, че 99 процента от тестваните храни са имали остатъци в рамките на законовите граници, което ги прави без риск за здравето на потребителите.

Това се различава от констатациите на Consumer Reports, които установяват, че ограниченията на нивото на пестицидите, използвани от правителството, са твърде високи. Повече от 72 процента от повече от 10 000 хранителни проби са имали откриваеми остатъци от пестициди, каза USDA.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес