Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трябва да ги ядете: 9 храни, които са богати на фибри

21 май 2024, 12:22 часа

Оказва се, че трябва да ги консумирате не само за да подобрите здравето си, но и за да постигнете мечтаната фигура.

Реклама

Как да запазите талията си и в същото време да се чувствате сити? Сещате ли се за сушени сини сливи, маруля и моркови? Предлагаме ви 9 храни, богати на фибри, които играят важна роля в храносмилателния процес, осигуряват чревната дейност и предотвратяват натрупването на мазнини.

Круши

Повечето хора не знаят, че в крушите има повече фибри, отколкото в сушените сливи. В една средно голяма круша се съдържат 5 г фибри, докато в един плод синя слива има само 3 г! Освен това в крушите има повече фруктоза, отколкото глюкоза (както знаем, фруктозата не изисква инсулин за усвояването си в организма), така че този плод е полезен при заболявания на панкреаса. Пресните и сушените круши, както и напитките от тях, се включват в диети при затлъстяване и диабет.

Шам фъстък

Шамфъстъкът съдържа най-малко калории и мазнини в сравнение с другите ядки, а в 10 г шамфъстък се "крие" поне един грам фибри. Американски учени са установили, че за да се повиши еластичността на артериите и да се понижи холестеролът с 8,5%, е достатъчно да се консумират 70-80 г шамфъстък дневно. Тези ядки могат да се консумират самостоятелно или да се добавят към овесена каша, кисело мляко, печива или сосове - ефектът в този случай не зависи от начина на приготвяне.

Горски плодове

Почти всички горски плодове са отличен източник на фибри. Една чаша богати на антиоксиданти малини съдържа 8 г фибри и само 60 калории. Неоспоримо предимство на малините е, че те могат лесно да преживеят консервиране, сушене и готвене, като почти не губят полезните си свойства. Това е и единственият плод, който не е необходимо да се измива преди консумация. Причината - в най-високата антибактериална активност на веществата, които влизат в състава ѝ. Смесете горските плодове със зърнени храни за един питателен и много здравословен десерт!

Знаете ли кои храни са най-богати на фибри

Артишок

Един артишок съдържа 6 грама въглехидрати и само 50 калории, така че този забавен на вид зеленчук е незаменим при диета или лечебно гладуване. Въпреки това трябва да се има предвид, че при гастрит с ниска киселинност на стомашния сок и ниско кръвно налягане артишокът не трябва да се консумира. Но ястията от артишок са полезни за хора, страдащи от киселини и храносмилателни проблеми, защото зеленчукът съдържа значително количество калиеви и натриеви соли, характеризиращи се със силно алкално действие.

Леща

Вероятно не сте знаели, но една чаша супа от леща съдържа 16 г фибри - 16 пъти повече от една купа супа от пилешки лапад! Лещата е уникален източник на желязо и цинк, поради което включването ѝ в редовното ви меню подобрява работоспособността и устойчивостта ви към различни заболявания. Удивително свойство на лещата е, че не натрупва нитрати, радионуклиди и токсични елементи, поради което се счита за екологично чист продукт.

Едамаме

Едамаме е наименованието на млади соеви зърна, които се събират, преди да са узрели. Те могат да се продават на шушулки или вече обелени. В японските ресторанти едамаме много често се сервира като предястие (а в някои отношения и като алтернатива на месото). В 80 г сурови бобчета има 100 калории и само 5 г мазнини, което прави този продукт наистина здравословна закуска.

Пуканки

Пуканките са пълноценен зърнен продукт и източник на висококачествени въглехидрати, но са с ниско съдържание на калории. Така една порция пуканки без масло, но подправени с подправки, съдържа само 33 килокалории, а една порция, подправена с масло или растително масло, съдържа 133 килокалории. Пуканките са много засищащи, но не развалят апетита, тъй като бързо се евакуират от стомаха. Но основното ѝ предимство е, че съдържа много фибри - около 4 г в една порция.

Най-много фибри има в ето тези 10 храни

Зърнени храни

Чиния със зърнени храни, разредени с парченца плодове, е чудесен начин да "изядете" 14 г фибри сутрин. Например една купичка овесени ядки покрива една четвърт от дневната нужда на човек от фибри. Освен това нишестето, съдържащо се в овесените ядки, се смила и усвоява бавно, като осигурява усещане за ситост за дълго време. Затова овесената каша за закуска се препоръчва на тези, които се страхуват от натрупване на излишни килограми.

Пълнозърнест хляб

Пълнозърнестият хляб е източник на фибри, микроелементи и витамини, които не се съдържат в хляба, приготвен от обикновено брашно: всички тези важни вещества се унищожават в процеса на смилане на зърното в брашно от най-висок клас. А за най-полезен се смята ръженият хляб. Той е нискокалоричен и има много фибри, които намаляват кръвната захар и прочистват храносмилателния тракт. Ръжният хляб - компонент на много лечебни диети, тъй като 2-3 парчета от него на ден нормализират работата на стомаха.

Фибрите са несмилаем въглехидрат, което означава, че не се усвояват, а се разграждат от бактериите, които обитават дебелото черво. Дълго време несмилаемите въглехидрати са били смятани за ненужен баласт, затова хранителната индустрия е използвала методи за освобождаване на храната от тези "ненужни" вещества.

Фибрите спомагат за нормализирането на изпражненията, премахват тежките метали и увеличават синтеза на витамините от група В благодарение на чревните бактерии, които се хранят с фибри. Според препоръките на СЗО дневният прием на фибри за възрастен човек е 25-35 г. За тази цел е необходимо да се консумират 400 г пресни плодове и зеленчуци дневно.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес