Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Този на пръв поглед безвреден работен навик може да ви накара да изглеждате некомпетентни

15 юли 2024, 15:57 часа

В скорошно проучване  установи, че хората, които казват, че се чувстват стресирани на работа, се възприемат като по-малко компетентни и симпатични от колегите си работници.

Искаме другите хора да ни харесват и да ни мислят за умни. Но ако го кажем директно, тогава вродено знаем, че няма да проработи, самохвалството под стрес може да бъде косвен опит да съобщите, че сте ценен трудолюбив човек, но не работи .

Ако работите достатъчно дълго, ще срещнете човек, който се хвали със стрес, който трябва да ви впечатли с предизвикателната си, трудна работа – или вие самият може да сте самохвалецът.

Голяма причина, поради която често се случва самохвалство при стрес, е, че все още живеем в общество, което възхвалява заетостта. Ако по време на работа работим максимално и отвъд, искаме хората да знаят за това.

Кои хвалби ще ви навредят значително на работното място?

Защо стресът от хваленето има обратен ефект на работа

В експериментална част от проучването 360 участници бяха помолени да прочетат различни сценарии за измислен колега, който току-що се е върнал от работна конференция, като един от сценариите е за човек, който се хвали със стрес. Този колега се оплака, че конференцията е просто още едно нещо в пълната ми чиния. И вече бях стресиран до максимум. нямате представа под какъв стрес съм.

Участниците оцениха този колега като значително по-малко топъл и компетентен от друг служител, който просто каза, че е „добър“, но също така стресиращ, или такъв, който се похвали колко страхотна е била конференцията.

Въпреки че някой може да си помисли: О, това означава, че имам много отговорности и изисквания на работното място“, това, което някой друг вижда със стресови хвалби, е: Не си достатъчно добър, за да се справиш с работата си.

И явният, изричен вид директно говорене за това, сякаш е знак на честта, е частта, която намалява харесването. Ние ценим смирението и връзката с другите и това самохвалство ни кара да харесваме хората по-малко.

Това поведение има потенциал за дългосрочни негативни последици; участниците в експеримента казаха, че е по-малко вероятно да направят всичко възможно, за да помогнат на човек, който се хвали със стрес, например.

Изводът от проучването не е, че никога не можете да признаете, че се чувствате стресирани по време на работа, а трябва да внимавате как го изразявате.

Но хората често се "дразнят" от непряката комуникация и могат да се "раздразнят, че няма просто да излезете с това. Така че вместо да правите пасивно-агресивно хвалене на стреса, тя предложи да се опитате да съобщите директно опита си с: „Претоварен съм и наистина трябва да коригирам натоварването си“ или „Наистина съм горд, че бях подслушван за този голям проект!

Как да се справим с подлеца в офиса?

И не забравяйте, че ако вие сте стресирани, вероятно и вашите колеги също са. Така че не забравяйте да ги попитате как се справят. Това е ключова разлика между сесия за източване и съчувстващ двупосочен разговор с колега.

Изявления като „Днес е много, нали?“ или „Беше трудна седмица“ са и двата начина да ги поканите, че те също може да чувстват напрежението от работата. Признаването на усилията и предизвикателствата на колегите показва, че осъзнавате, че всеки има своите собствени тежести.

И ако работите с човек, който се хвали със стрес, трябва да внимавате за защитата на енергията си, защото самохвалството от стрес има „ефект на заразяване“ на работните места.

Ако вече сте стресирани и вашият колега започне да се разтоварва за своя стрес, може да нямате емоционалния капацитет да го чуете. Така че може да се почувствате разочаровани и негодуващи към този, който се хвали със стреса, защото е добавил повече към вашата емоционална чиния.

Така че в името на собственото ви благополучие е важно да се отдалечите или да пренасочите разговора обратно към работа, ако разпитите ви с колеги продължават да се превръщат в сесии за хвалене на стрес.

„Това показва, че интернализираме [стрес], без да го осъзнаваме. И затова трябва да внимаваме да не се отдадем прекалено на стресиращия самохвалко, защото ще поемем част от този стрес с течение на времето.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес