Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Този метод ще ви помогне да заспите по-бързо, но има 3 условия

24 декември 2023, 09:00 часа

Трудното заспиване е един от най-често срещаните проблеми, от които се оплакват хората с нарушения на съня. Има различни начини за справяне с този проблем, сомнолог сподели за един от тях.

Понякога искате да заспите бързо и лесно, така че дори да не си спомняте как главата ви е докоснала възглавницата. Но на практика това не е така за всички. За някои този процес може да се проточи с часове, преди Морфей най-накрая да ги допусне в кралството си.

За да заспите по-бързо и по-лесно, сомнолози съветват да измислите ритуал преди лягане. Това трябва да е конкретно действие, което изпълнявате всеки ден преди лягане. Най-простото нещо е да прочетете книга на хартиен носител.

Ако правите това всеки ден точно преди лягане, в рамките на три седмици ще се формира навик. В същото време, когато четете, мозъкът ви вече ще разбере на подсъзнателно ниво, че времето за лягане наближава. Заспиването ще стане по-бързо. Това е ритуалът на лягане.

Забравете за трудното заспиване – трябват ви само 2 минути

Ето какво друго може да е подходящо - изберете по ваш вкус.

·         Вземане на топла вана или душ.

·         Ароматерапия.

·         Слушане на спокойна, тиха музика, звуци от природата.

·         Слушане на аудиокнига.

·         Спокойна разходка на чист въздух.

·         Монотонна дейност - рисуване, бродиране и така нататък.

·         Самостоятелен масаж.

·         Медитация.

·         Планиране за следващия ден.

Но за да работи ритуалът, трябва да бъдат изпълнени три условия, това е важно. И не само един, а три наведнъж. Ритуалът преди лягане трябва да се извършва:

·         всеки ден;

·         в същата последователност;

·         точно преди лягане.

Лекар разкри 3 лесни начина за бързо заспиване при безсъние

Пийте тези напитки, за да спите като бебе

Като цяло лекарите не препоръчват да пиете много течности преди лягане: има риск да се събудите повече от веднъж посред нощ, за да отидете до тоалетната. Въпреки това, ако имате проблеми със заспиването, някои напитки дори се препоръчват късно вечер.

1.       "Златно мляко" . Това всъщност е обикновено топло мляко, към което трябва да добавите чаена лъжичка куркума. Трябва да пиете златно мляко половин час до час преди сън.

2.       Мляко. Чаша обикновено, но топло мляко ще ви помогне да спите по-добре. Към него можете да добавите мед или индийско орехче.

3.       Чай от лайка. Този чай има обезболяващо, успокояващо и хипнотично действие. Можете да си купите лайка в аптеката, след това да я сварите като чай и да я пиете преди лягане.

4.       Чай с мента. Ментата има и успокояващ ефект, облекчава раздразнението и помага за по-бързото заспиване.

5.       Сок от череши. Истински и за предпочитане прясно приготвено. Има успокояващ, хипнотичен, противовъзпалителен, аналгетичен ефект. Трябва да изпиете поне 400 мл от този сок.

Сомнолозите обаче предупреждават да не се смесват тези напитки с надеждата да се получи шесткратен ефект. Просто намерете вашия - този, който работи най-добре за вас.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес