Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Този хак от старата школа ще направи ръцете ви супер меки

26 юли 2024, 15:45 часа

В днешно време никой не би изненадал да чуе, че всяка вечер се мажете с балсам с екстракт от аспержи и серум от сополи от охлюви преди лягане. Но колкото и да сте отдадени на най-новите и най-великите тенденции в красотата, понякога най-добрите рутинни процедури вземат пример от старите трикове от миналото.

Какво причинява треперенето на ръцете?

Например, ако някога сте се чудили защо ръцете на баба ви винаги са изглеждали толкова меки, това вероятно се е дължало на носенето на чифт бели памучни ръкавици всяка вечер – не защото е трябвало да е готова за чаено парти в 2 часа сутринта, а защото е носела изискани кремове под ръкавиците, оставяйки кожата й да ги попие напълно.

Говорихме с дерматолози за това как и защо работи тази рутина и как да я накараме да работи в 21 век.

За информация, кожата на ръцете ви се нуждае от допълнителна грижа

Ръцете ви могат да пострадат от времето, редовното миене и честата употреба на дезинфектанти за ръце. Ако имате кожно заболяване като екзема, псориазис или алергичен контактен дерматит, те могат да станат особено сухи.

Как можете да намерите скъпи сенки за очи на половин цена

Оказва се, че ръцете ви нямат какво да предпазят, за разлика от други части на тялото. Основният фактор, допринасящ за толкова лесното изсъхване на ръцете, е липсата на мастни жлези. Мастните жлези произвеждат вещество, наречено себум, мазна субстанция, която смазва кожата и й помага да задържа влагата.

И така, дланите на ръцете ви вече са податливи на липса на смазване. След като добавите различни фактори на околната среда, които отнемат влагата от кожата, те стават още по-податливи на сухота.

Защо методът на памучните ръкавици работи

Любимият на бабите метод с памучни ръкавици все още се препоръчва от дерматолозите. Третирането на ръцете за една нощ е чудесен вариант, защото ви позволява да омекотите кожата, когато не използвате ръцете си.

Сешоар или хартиена кърпа: кое е по-безопасно за ползване в обществена тоалетна?

Помага да се увеличи максимално ефективността на овлажнителите или емолиентите за дълбоко хидратиране и възстановяване на кожната бариера. Ръкавиците помагат на емолиента да остане, а носенето им през нощта помага за проникването на овлажнителя по-дълбоко в кожата.

Носенето на ръкавици през нощта е един от най-ефективните начини за повишаване на хидратацията и поддържане на кожната бариера. Това може да бъде полезна техника за хора с кожни заболявания като екзема, както и за хора, които искат да увеличат хидратацията и мекотата на кожата.

Не просто всякакви ръкавици ще свършат работа

Има две неща, от които абсолютно се нуждаете: ръкавици и добър овлажнител.

Първо, нека поговорим за ръкавици. Обикновените бели памучни, като тези, са много добри. Всъщност те може да са по-добри от по-любовните си колеги. Има много продукти на пазара, рекламирани като „овлажняващи ръкавици. Бих предупредил пациентите да се уверят, че четат етикетите за съставките, за да се уверят, че няма дразнители в тях.

 Не е задължително да имате нужда от специални ръкавици, но е важно да използвате памучни ръкавици, които са удобни за носене през цялата нощ. Каквото и да използвате, не продължавайте да използвате един и същи чифт отново и отново - те се нуждаят от време на време през пералнята, моля. Мръсните ръкавици могат да въведат бактерии и потенциално да доведат до дразнене или инфекция.

Сега, за овлажнителите

Ще трябва да използвате силен овлажнител, съгласиха се експертите. Изберете плътна, хидратираща формула, която съдържа съставки, за които е известно, че овлажняват и възстановяват кожната бариера. Съставките, които трябва да търсите, включват петролатум, вазелин, масло от ший, глицерин, керамиди и хиалуронова киселина. В крайна сметка изберете крем, който отговаря на вашия тип кожа и предпочитания.

Как да го нанесете върху ръцете си

Процесът на кандидатстване е доста лесен. Накиснете ръцете си в хладка вода за две до три минути, което насища горния слой на кожата с вода. Изсушете ръцете си и нанесете плътен овлажняващ мехлем.

След това сложете ръкавиците си, което ще подобри проникването на овлажнителя в кожата ви, ще задържи овлажнителя на място по-дълго, ще ограничи загубата на вода от кожата и ще ви попречи да разнесете мазния овлажнител върху чаршафите си.

Няколко предупреждения

Колкото и страхотен да е този метод за подобряване на състоянието на ръцете ви, има някои предупреждения, които трябва да имате предвид.

Уверете се, че използвате продукти, които не са дразнещи и към които не сте алергични. Винаги е разумно да се извърши тест на място, преди да се използва продукт през нощта под оклузия, което се отнася до процеса на покриване на кожата с неща като лента, ръкавици или непропускливи превръзки.

Както винаги, вашият дерматолог знае най-добре. Ако имате някакви основни кожни заболявания, първо говорете с тях. Ако изпитвате хронична сухота на ръцете, особено ако има напукване, важно е да посетите дерматолог за правилната диагноза.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес