Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това масло укрепва имунната система и помага на сърцето

09 септември 2023, 17:00 часа

Маслото от черен кимион, получено от семената на Nigella sativa, цъфтящо растение, родом от Югозападна Азия, се цени заради ползите си за здравето от векове. Това мощно масло е богато на биоактивни съединения, които предлагат широк спектър от предимства за цялостното благосъстояние. Ето някои от основните ползи от маслото от черен кимион:

Подкрепа на имунната система

Маслото от черен кимион е известно със своите свойства за укрепване на имунната система. То съдържа тимохинон - мощно антиоксидантно и противовъзпалително съединение, което спомага за укрепването на имунната система, правейки организма по-устойчив на инфекции и заболявания.

Противовъзпалителни свойства

Хроничното възпаление е основен причинител на различни здравословни проблеми, включително артрит и сърдечни заболявания. Противовъзпалителните съединения на маслото от черен кимион могат да спомогнат за намаляване на възпалението, осигурявайки облекчение на хората, страдащи от тези състояния.

Здраве на сърцето

Маслото от черен кимион се свързва с подобряване на сърдечносъдовото здраве. То може да спомогне за понижаване на кръвното налягане и нивата на холестерола, намалявайки риска от сърдечни заболявания. Освен това противовъзпалителните му свойства могат да предпазят от развитието на атеросклероза.

Семената на това растение убива микробите и действа противовъзпалително

Управление на астмата

Някои проучвания показват, че маслото от черен кимион може да бъде полезно за хора с астма поради бронходилататорното и противовъзпалителното му действие. То може да спомогне за облекчаване на симптомите и подобряване на белодробната функция.

Здраве на кожата

Когато се прилага локално, маслото от черен кимион може да има положително въздействие върху кожата. То е известно със своите овлажняващи и подхранващи свойства, което го прави ефективно за лечение на сухи кожни състояния като екзема и псориазис. Антимикробните му свойства също могат да помогнат в борбата с акнето.

Здраве на храносмилателната система

Маслото от черен кимион подпомага храносмилането, като стимулира производството на храносмилателни ензими и намалява газовете и подуването на корема. То може да успокои храносмилателния тракт и може да бъде полезно за хора със стомашно-чревни проблеми.

Контрол на теглото

Някои изследвания показват, че маслото от черен кимион може да помогне за регулиране на теглото. Потенциално то може да помогне за намаляване на телесните мазнини и контролиране на апетита, въпреки че са необходими повече изследвания за потвърждаване на тези ефекти.

Антиоксидантна сила

Маслото от черен кимион е богато на антиоксиданти, които помагат в борбата със свободните радикали, които могат да причинят клетъчно увреждане и да допринесат за хронични заболявания, включително рак. Редовната му консумация може да играе роля в предотвратяването на заболявания, свързани с оксидативния стрес.

Кой би предположил, че масажът с маслото от черен кимион е супер полезно

Контрол на диабета

Предварителни проучвания показват, че маслото от черен кимион може да помогне за справяне с диабета чрез подобряване на инсулиновата чувствителност и регулиране на нивата на кръвната захар. То може да бъде ценно допълнение към диетата на лица с диабет тип 2.

Психично здраве

Някои изследвания сочат, че маслото от черен кимион може да има положително въздействие върху настроението и когнитивните функции, което потенциално може да подпомогне лица с депресия и тревожност.

Маслото от черен кимион е естествено средство за защита с широк спектър от ползи за здравето. Неговите имуноукрепващи, противовъзпалителни и антиоксидантни свойства го правят ценно допълнение към здравословния начин на живот. Важно е обаче да се консултирате със здравен специалист, преди да включите маслото от черен кимион в ежедневието си, особено ако имате основни заболявания или приемате лекарства, за да сте сигурни, че то е безопасно и подходящо за вашите специфични нужди.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес