Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това е билка, която е идеална при сърдечни заболявания

10 април 2024, 16:11 часа

Глогът е класическа билка, широко призната заради терапевтичните си ползи, особено в областта на сърдечното здраве. В продължение на векове различни култури са почитали глога заради лечебните му свойства, а съвременните изследвания продължават да потвърждават ефективността му при справяне със състояния, свързани със сърцето. От традиционните лекарства до съвременните добавки, глогът остава основен елемент в кабинетите за природна медицина по целия свят.

В исторически план употребата на глог датира от Древна Гърция, където той е бил използван за лечение на различни заболявания, включително сърдечни проблеми. Листата, цветовете и плодовете на растението са богати на биоактивни съединения като флавоноиди, проантоцианидини и кверцетин, които допринасят за терапевтичните му действия.

Тези съединения оказват антиоксидантно, противовъзпалително и съдоразширяващо действие, което превръща глога в универсална билка за подпомагане на сърдечно-съдовата система. Едно от основните приложения на глога е при лечението на сърдечни заболявания.

Проучванията сочат, че глогът може да помогне за подобряване на сърдечносъдовата функция чрез подобряване на кръвния поток, намаляване на кръвното налягане и подпомагане на цялостното здраве на сърцето. Неговите съдоразширяващи свойства са особено полезни за хора със заболявания като хипертония, стенокардия и застойна сърдечна недостатъчност.

Вълшебни билки, които могат да помогнат за понижаване на високото кръвно налягане

В традиционната билкова медицина глогът често се използва за укрепване на сърцето и за нормализиране на нередовния сърдечен ритъм. Смята се, че той подобрява функцията на сърдечния мускул, което води до по-добра ефективност при изпомпването на кръвта в цялото тяло. Това действие може да се дължи на способността на глога да увеличава коронарния кръвоток и снабдяването на сърдечния мускул с кислород, като по този начин подобрява сърдечната дейност.

Клинични изследвания също така са изследвали ефикасността на глога при лечение на проблеми, свързани със сърцето. Няколко проучвания показват положителното му въздействие върху намаляването на симптомите, свързани със сърдечната недостатъчност, като умора, задух и непоносимост към физически упражнения.

Екстрактите от глог обещават да подобрят поносимостта към физически упражнения, качеството на живот и цялостната сърдечна функция при лица с лека до умерена сърдечна недостатъчност.

Този храст успокоява нервите и прочиства кръвоносните съдове

Освен това антиоксидантните свойства на глога играят решаваща роля за защитата на сърцето от оксидативен стрес и увреждания, причинени от свободните радикали. Като отстранява вредните реактивни кислородни видове, глогът спомага за поддържането на целостта на сърдечносъдовите тъкани и може да допринесе за предотвратяване на атеросклерозата и други съдови усложнения.

Многофункционалността на глога се простира отвъд здравето на сърцето. Той е ценен и заради успокояващото си въздействие върху нервната система, което го прави полезен за намаляване на стреса и тревожността, които често са свързани със сърдечносъдови проблеми. Като насърчава релаксацията и облекчава напрежението, глогът косвено подпомага здравето на сърцето, като смекчава факторите, които могат да влошат сърдечните заболявания.

Глогът се предлага под различни форми, включително капсули, таблетки, екстракти и чайове, което го прави достъпен за хората, търсещи естествени средства за превенция и лечение на сърдечни заболявания. Въпреки това, както при всяка билкова добавка, от съществено значение е да се консултирате със здравен специалист, особено ако приемате лекарства или имате основни здравословни проблеми.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес