Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези храни имат лош ефект върху здравето ви

17 август 2023, 09:24 часа

Някои храни имат способността да влияят негативно на мозъчната функция. Никога не яжте това!

Изглежда, че всички вече са се сетили, че излишъкът от сладко засяга не само фигурата, но и работата на сърцето, а солените храни вредят на здравето на бъбреците. Въпреки това, има група продукти, които при цялата си привидна „безвредност“ също могат да нарушат функционирането на вътрешните органи и дори на мозъка.

Диетологът посочи няколко от тези продукти, които повечето хора обичат, без дори да знаят за коварния им ефект върху здравето.

Кои са най-вредните храни и напитки, които консумираме ежедневно?

Осолена риба, консерви, маринати, рибен хайвер. Излишната сол в организма се отразява зле не само на теглото и състоянието на бъбреците, но и на работоспособността. Поемането на твърде много сол допринася за задържане на течности в тялото и високо кръвно налягане. Съдовете страдат от това и поради това мозъкът е слабо снабден с кислород. Ясно е, че при такива условия е невъзможно да се пишат доклади и да се правят открития. Само ако сте на безсолна диета. И тогава, не по-рано от 2 седмици, подчертава лекарят.

Храни с високо съдържание на животински мазнини. От една страна, те са полезни и необходими за растежа на мускулите, укрепване на паметта и подобряване на апетита. Въпреки това при прекомерна консумация на същата мазнина или ежедневното присъствие на пържени ребра в менюто, е малко вероятно да се избегне развитието на атеросклероза. Спомнете си, че това заболяване допринася за образуването на мастни плаки в кръвоносните съдове. Тези израстъци пречат на нормалния кръвен поток и следователно пречат на мозъка да работи с пълен капацитет.

Суши. Както знаете, тези рулца се състоят от ориз и сурова риба. Ако оризът има изключително положителен ефект върху здравето, то суровата риба може да причини сериозно хранително отравяне. Тъй като нейните влакна могат да съдържат опасни микроорганизми, които могат да бъдат елиминирани само чрез топлинна обработка.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес