Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тази позиция на сън натоварва вените и ограничава притока на кръв

23 октомври 2024, 19:30 часа

Според експерта по съня Дерек Хейлс има една позиция, която може да натовари значително гръбначния стълб и потенциално да го нарани.

Когато става въпрос за добра нощна почивка, всички имаме своите предпочитания. Някои от нас трябва да легнат по корем, за да спят, докато други имат по-сложни изисквания, като спане настрани с възглавница между краката. Въпреки че може да не искате да промените това, което ви харесва, любимата ви поза за сън може да се отрази негативно на здравето ви.

Вижте още: Кардиолог: Орехи - вдигат или свалят холестерола

Според експерти има една позиция за сън, която може значително да натовари гръбначния стълб. Това определено би било обръщане на единия крак настрани по време на сън, което може да нарани гръбначния стълб, пише MSN.

Що се отнася до позите, експертите препоръчват да обърнете внимание на това, което правите с краката си. Обръщането на единия крак настрани, докато спите, може да бъде вредно, защото, както казва д-р Нилог Вайс, експерт по съня, „Ако спите в свита позиция, това може да доведе до неправилно положение на гръбначния стълб“.

Според експерта по съня Дерек Хейлс това неправилно подравняване се получава, защото гръбнакът ви следва позицията на краката ви – което не е естествената позиция на гръбнака.

„По време на часове сън в тази позиция се създава твърде голям натиск върху гръбначния стълб, което причинява точки на натиск в ставите, мускулите и връзките на долната част на гърба и раменете“, обяснява Хейлс. Тези точки на натиск често причиняват болка, когато хората се събудят сутрин.

Можете да развиете честа болка, ако редовно спите в тази поза. Може да се чувствате комфортно в началото, така че да не забележите веднага напрежението върху гръбнака си“, добавя той.

Друг експерт по съня, Алекс Сави , казва, че тази позиция кара гръбначния стълб да се извива в долната част, което води до повишен натиск и болка с течение на времето. Натрупването на напрежение може да причини болка в различни части на тялото, включително бедрата, долната и горната част на гърба и дори врата, обясни Алекс Сави.

Лошата поза по време на сън може да доведе до клинични симптоми като болки в гърба, болки във врата и други проблеми, които са трудни за разрешаване без помощта на ортопед, хиропрактик или лекар по физикална медицина и рехабилитация“, предупреждава д-р Мош Луис, доктор по физикална медицина и рехабилитация. Тази позиция на сън може да причини и други здравословни проблеми, като изтръпване.

Проблемите не спират с болки в гърба. Според Стив Хрбуи, хиропрактор, кръстосването на краката ви, докато спите настрани, може да притисне вените на краката ви и да ограничи притока на кръв.

Вижте още: Лекар: Първи симптом на рак на дебелото черво, който се пренебрегва често

Това може да причини подуване на краката и ставите ви, а също така може да почувствате изтръпване на краката си. Като цяло спането с кръстосани крака може да има отрицателен ефект върху здравето ви. Това просто не е релаксираща поза и може да наруши качеството на вашият сън", казва Робърт Пагано, експерт по съня.

Ето защо е най-добре, както съветват специалистите, да се откажете от тази позиция.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес