Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съвети за приучаване на дете с аутизъм към гърне

07 август 2024, 15:57 часа

Създаването на рутина, планирането на приема на течности и оптимизирането на комфорта в банята са само някои от многото начини, по които можете да увеличите успеха на обучението на гърне за деца с аутизъм.

Децата с аутизъм често изпитват различни различия в поведението и развитието, като сензорна чувствителност и забавени комуникационни умения.

Успешното използване на гърнето без помощ е крайъгълен камък в развитието, който много деца с аутизъм са изправени пред предизвикателства при постигането.

Според проучване от 2022 г. 49,1% от участващите деца с аутизъм са показали резистентност към приучаване към гърне, в сравнение с 23,6% от участниците с невротипични деца.

С търпение и правилен подход можете да помогнете на дете с аутизъм да овладее обучението за тоалетна по начин, който поддържа индивидуалните му нужди и предпочитания.

Как да разберете кога дете с аутизъм е готово да се приучава към гърне

ASD съществува в спектър. Няма универсален признак, че трябва да започнете да се приучвате към гърне, но детето ви може да е готово, когато демонстрира способност да контролира достатъчно добре пикочния си мехур и червата си или когато успешно усвои нови навици и процедури.

Признаците, че детето с аутизъм може да наближава „правилното“ време, включват:

  • изразяване на осъзнаване на необходимостта от използване на тоалетна
  • говорейки за желание за пикаене или движение на червата
  • нервни от задържане на пикочния мехур или червата, когато трябва да си ходят
  • показване на дискомфорт или недоволство от замърсени пелени
  • успешно формиране на нови навици чрез рутинни дейности в други области на функциониране

Тези признаци предполагат, че детето с аутизъм е в състояние да разпознае нуждата от тоалетна или може да се научи да я използва чрез последователен подход.

Защо някои деца с аутизъм могат да бъдат по-трудни за приучаване към гърне ASD засяга всяко дете по различен начин. За някои деца с аутизъм приучването към гърне може да дойде естествено, докато други деца, които изпитват значително изоставане в развитието или чувствителност, изискват по-дълъг период на адаптиране.

Честите причини за резистентност към обучение на гърне при ASD включват:

  • не разбират какво ги молите да направят в тоалетната
  • не могат да съобщят, че трябва да използват тоалетната
  • вярвайки, че болногледачите знаят кога трябва да използват тоалетната, без да им бъде казано
  • неразбиране защо е социално необходимо да се използва тоалетна
  • да не можеш да учиш, като наблюдаваш другите
  • изпитвате безпокойство относно тоалетната седалка или пускането на водата
  • не можете да почувствате желание да използвате тоалетната
  • наслаждавате се или не забелязвате усещането за замърсен памперс
  • чувство на претоварване от звуци и миризми в банята
  • живот със заболявания, които правят използването на тоалетна болезнено
  • изпитват дискомфорт при използване на тоалетната, но не могат да го комуникират

Съвети за приучаване на дете с аутизъм към гърне

Обърнете внимание на следните съвети и трикове, за да увеличите шансовете си за успешно обучение на гърне с нисък стрес при ASD.

Учени откриха 7 симптома на аутизъм при Еркюл Поаро

Използвайте „обучение за пътуване“

Навиците идват от рутината и децата с аутизъм могат да се научат да използват тоалетната чрез навика, дори ако не са в състояние да разпознаят усещането за пикочния мехур и червата или спешността.

Обучението за пътуване е подход за обучение към тоалетна, който използва планиран, последователен график (като посещение на тоалетна на всеки няколко часа), за да насърчи използването на тоалетна. Това е в контраст с изискването детето с аутизъм да разпознава и изразява кога трябва да отиде до тоалетната.

Планирайте приема на течности преди планирано посещение на тоалетната

Насърчаването на детето ви да пие течности 10 до 15 минути преди планирано ходене до тоалетната може да увеличи вероятността за успешното му заминаване.

Имайте план за излизане от тоалетната

Не всички деца с аутизъм могат да усетят кога са свършили да използват тоалетната. Да научите детето си да брои до 10 (или повече) на глас, след като свърши да чува звука „отивам“, може да помогне.

Покрийте звука от използването на тоалетната

В тиха баня внезапното ехо от уриниране може да бъде стряскащо за някои деца с аутизъм. Първото включване на водата в мивката или ваната може да помогне за заглушаване на звука, когато това се случи.

Направете банята удобна

Помислете за сензорните нужди на вашето дете в банята, за да го направите възможно най-удобно.

Може да се наложи да премахнете силно миришещия сапун например или да преминете към кърпи и постелки за баня с по-приятна текстура. Ярките светлини и вентилаторите за баня също могат да бъдат непосилни за някои деца.

Използвайте креативно памперси (пелени)

Децата с аутизъм могат да се запознаят с усещането, че носят пелена (пелена), когато уринират или изхождат, което ги кара да не желаят да отидат, ако не носят такава.

По време на тоалетна можете да използвате пелени (пелени) с изрязани дупки в долната част и бавно да увеличавате размера на дупката, докато изобщо не остане памперс.

Използвайте визуална последователност, а не думи

Когато преподавате на процеса на използване на тоалетната, използването на визуални помощни средства, а не на думи, може да попречи на детето ви да разчита на това, че ще му бъде казано кога да избърше, измие ръцете си и т.н.

Накарайте другите в дома да използват същите знаци за баня

Децата с аутизъм често се учат, като гледат другите, така че ако другите хора в домакинството използват същите знаци за баня, като посочване на визуална карта, може да помогне на децата да учат.

Има ли специални съвети, които да помогнат на гърнето да обучават невербални или неговорещи деца с аутизъм?

Децата аутисти, които са невербални, се възползват от същите стратегии като децата аутисти с умения за вербална комуникация.

Независимо от нивото на комуникация, визуалните помощни средства при обучението за тоалетна могат да помогнат на децата да научат стъпките за използване на банята, без да се налага да разчитат на вербални знаци.

Физически жестове, табла с картинки, карти с реплики и предмети за баня могат да се използват за съобщаване на дейности в банята без думи.

Идентифицирането на източниците на резистентност към приучаване към тоалетна при невербалните деца може да бъде по-трудно. Може да се наложи да посетите вашия педиатър, за да изключите медицински усложнения, например, които може да допринесат за болката в тоалетната.

Изкуствен интелект може да диагностицира рано деца с аутизъм

Наличието на универсален жест или визуално средство, което детето ви използва, за да изрази дискомфорт, може да помогне.

Какви са перспективите за децата с аутизъм, които се учат да приучават към гърне

Почти всички деца с аутизъм постигат успех в приучването към гърне и много го правят в същия период от време като невротипичните деца.

Според проучване от 2017 г. обаче децата с аутизъм като цяло са по-склонни да отнемат повече време, за да се приучат към гърне, отколкото невротипичните деца.

В изследването 79% от децата с аутизъм са постигнали сухота през деня до 5-годишна възраст, в сравнение с 95% от невротипичните деца. До 10-годишна възраст 93% от децата с аутизъм са постигнали сухота през деня. На 12-годишна възраст приблизително 5,1% от децата с аутизъм все още не са постигнали сухота през деня.

Обучението на гърне за деца с аутизъм не трябва да бъде стресиращо. Кога са готови и колко време ще отнеме зависи от техните индивидуални нужди и предпочитания.

Даването на приоритет на търпението, комфорта и ефективната комуникация полага основата за успешно използване на съвети за обучение на гърне. Създаването на навици, използването на визуални знаци и задоволяването на сензорните нужди са чудесни места за начало.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес