Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стар, но много ефективен метод за твърди картофи без кълнове

08 септември 2024, 11:23 часа

Трудно е да си представим българската кухня без картофи. Печени, пържени, варени - могат да се приготвят по различни начини, а също така са чудесни като добавка към много ястия. Някои сортове картофи остават свежи до няколко месеца, така че лесно можете да се запасите за зимата. Просто трябва да им осигурите подходящи условия. Научете стар, но много ефективен начин за съхранение на картофи, благодарение на който те ще бъдат твърди и без кълнове.

Как да съхраняваме картофи?

От средата на август до края на септември се прибират късните сортове картофи, т.е. тези, които са най-подходящи за зимно съхранение. За да са твърди и да не поникват кълнове, трябва да им се осигурят подходящи условия. Най-важното правило е картофите да се съхраняват на сухо и тъмно място. Оптималната температура се счита от 7 до 10 градуса по Целзий. Благодарение на това зеленчуците ще останат свежи до половин година. Мазе, килер или гараж ще работят най-добре тук, но не всеки има такива стаи. Хората, които живеят в апартаменти, могат да съхраняват картофите в тъмен шкаф в антрето или на балкона.

Още: Лекар: Картофите са най-полезни за този орган

За да издържат картофите дълго време, изберете твърди грудки без повреди или следи от плесен. Избягвайте обаче повредени, покълнали или загнили зеленчуци, тъй като бързо се развалят и влошават състоянието и на другите. Най-добре е да съхранявате картофите в торби от мрежа или естествени материали (като юта или платно). Важно е да не държите зеленчуците в найлонови торбички. Дървените кутии или кошници ще работят еднакво добре, тъй като осигуряват добра циркулация на въздуха.

Чудите се как да съхранявате картофите, за да не покълнат и да станат твърди? Можете да поставите кестени и жълъди в кутията или торбата, за да ги предпазите от загуба на влага и да спрете развитието на кълнове. Този лесен трик ще запази зеленчуците свежи за по-дълго време.

Стар, но много ефективен начин за справяне с твърдите картофи без кълнове е да поставите една ябълка в торба. Ябълките отделят вещество, наречено етилен. Този газ удължава срока на годност на картофите, което ги прави твърди и без кълнове.

Още: Поръсете почвата с това след като приберете реколтата от картофи

Годни ли са за консумация покълналите картофи?

Струва си да се знае, че съдържанието на гликоалкалоиди се увеличава в такива зеленчуци, включително: соланин и чаконин. Тези вещества могат да причинят главоболие, стомашни болки, повръщане и други симптоми на хранително отравяне. Когато се консумират в големи количества, те могат да причинят отрицателни ефекти върху здравето. Ако има няколко кълна, просто ги отрежете и обелете едро кожата (няма риск да ядете такива картофи). Ако "корените" са големи и клубените са загубили твърдостта си и са започнали да се набръчкват, трябва да се изхвърлят.

След като приберете реколтата от картофи, наторете почвата с това

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес