Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Семената на това растение убива микробите и действа противовъзпалително

27 юни 2023, 12:25 часа

Черният кимион, известен под научното име Nigella sativa, е тревисто растение, произхождащо от Югозападна Азия. От векове то е известно със забележителните си лечебни свойства и се използва в традиционните медицински системи като аюрведа и унани. Семената на черния кимион, получени от растението, са богати на етерични масла, витамини и минерали, които допринасят за многобройните му ползи за здравето.

Едно от най-забележителните лечебни свойства на черния кимион е неговата мощна антиоксидантна активност. Семената съдържат съединения като тимохинон, които спомагат за неутрализирането на вредните свободни радикали и намаляват оксидативния стрес в организма. Този антиоксидантен капацитет подпомага имунната система, бори се с възпаленията и може да намали риска от хронични заболявания като рак и сърдечни болести.

Черният кимион притежава и антимикробни свойства, което го прави ефективен срещу различни видове бактерии, гъбички и вируси. Проучванията показват, че екстрактите от семената могат да потиснат растежа на често срещани патогени, включително Staphylococcus aureus и Candida albicans. Това антимикробно действие предполага потенциалната му употреба за лечение на инфекции и поддържане на цялостното здраве.

Малцина знаят за лечебните свойства на тази популярна подправка

Освен това черният кимион е признат заради противовъзпалителните си свойства. Той спомага за модулиране на възпалителния отговор на организма, което е от полза при състояния като артрит, астма и алергии. Като намалява възпалението, черният кимион може да облекчи симптомите и да подобри качеството на живот на хората, страдащи от тези заболявания.

Освен това черният кимион е известен с положителното си въздействие върху здравето на храносмилателната система. Семената имат карминативни свойства, които спомагат за облекчаване на стомашно-чревния дискомфорт, подуването на корема и газовете. Те могат също така да подпомагат храносмилателните ензими и да стимулират производството на жлъчка, като подпомагат правилното храносмилане и усвояване на хранителните вещества.

10 ползи от кимиона за здравето

Друг забележителен аспект на черния кимион е потенциалната му роля за справяне с хронични заболявания като диабет. Изследванията показват, че черният кимион може да помогне за регулиране на нивата на кръвната захар чрез подобряване на инсулиновата чувствителност и намаляване на усвояването на глюкозата. Тези ефекти го превръщат в обещаваща природна добавка за лица с диабет или такива, които са изложени на риск от развитие на това заболяване.

Освен това черният кимион е показал хепатопротективни свойства, което означава, че поддържа здравето на черния дроб и го предпазва от увреждане. Той може да помогне за предотвратяване на чернодробни заболявания, като например мастен черен дроб и фиброза на черния дроб, чрез намаляване на възпалението и оксидативния стрес в черния дроб.

В обобщение, черният кимион притежава широк спектър от лечебни свойства, което го прави ценна билка за насърчаване на цялостното здраве и благополучие. Черният кимион привлича вниманието с терапевтичния си потенциал - от антиоксидантните и противовъзпалителните си ефекти до антимикробните и храносмилателните си ползи. Важно е обаче да се консултирате със здравен специалист, преди да използвате черен кимион като лечебна добавка, особено ако имате някакви съществуващи заболявания или приемате лекарства.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес