Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С този трик ще правите картофено пюре като професионален готвач

02 юни 2024, 09:22 часа

Картофеното пюре е толкова вездесъщо, че е трудно да си представим, че може да има нещо, което не знаем за него. Независимо дали имате любима семейна рецепта, която се предава от поколения, или такава, която сте адаптирали с течение на времето от любима готварска книга, приготвянето на пухкаво и топло карттофено пюре е като втора природа за много от нас! Всичко, което трябва да направите, е да сварите картофите, да добавите малко масло и прясно мляко (сметана), да ги намачкате, да ги поръсите със сол и черен пипер на вкус и да сервирате.

Колкото и да сте опитни по отношение приготвянето на картофеното пюре обаче, винаги има какво ново да научите и погрешни схващания да разсеете.

Може би сте чували, че варенето на цели картофи е най-добрият начин да ги предпазите от насищане с вода или че пасирането им в блендер или кухненски робот е най-добрият начин да получите гладка консистенция. Тези и други съвети всъщност ще навредят повече, отколкото ще помогнат, като ще доведат до точно този вид неравномерно готвене и лепкава консистенция, които повечето от нас искат да избегнат. За да сме сигурни, че следващото ви пюре е пухкаво, богато и пълно с вкус, днес ще ви представим един наистина страхотен и полезен трик!

Още: Как да НЕ поливате картофите

Не използвайте вода при варенето на картофите за пюре

Първата стъпка в приготвянето на картофено пюре е варенето на картофите. Повечето рецепти изискват вода, евентуално с малко сол, и малцина се отклоняват от този донякъде скучен път. Варенето на картофи във вода е толкова стандартна практика, че повечето от нас дори не се замислят за други възможности. Но ако искате ароматно картофено пюре, трябва да започнете, като сготвите картофите в ароматна течност. Вместо да се насочите към чешмата, защо не проверите хладилника и килера си за по-вълнуващи опции?

Безопасно първо пристанище е бульонът. Една кашон зеленчуков бульон или пилешки бульон ще помогне много за придаването на някои допълнителни пикантни вкусове на картофите, дори преди да ги пасирате. Пилешкият бульон обикновено има пикантна нотка, която не се разпознава като месо, което го прави идеален за картофено пюре. Имайте предвид обаче, че някои зеленчукови бульони грешат повече по отношение на сладостта, отколкото на пикантността. Търсете такива, които са обозначени като солени или такива, които са направени с гъби.

Още: Вкусна запеканка от картофи с бекон

Друг вариант е да сварите картофите в мляко. По време на процеса на готвене нишестените картофи поемат значително количество течност, така че можете да направите тази течност кремообразна и ароматна. Освен това спестява време и допълнителни съдове.

Тези ароматни манастирски картофи са готови за 20 минути

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес