Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разкрита е ТАЙНАТА как безопасно да премахнем КЪРЛЕЖ

18 юни 2021, 06:00 часа

Кърлежите са едни от най-опасните насекоми, тъй като близо 17 % от тях са заразени с бактерии и могат да причинят Лаймска болест. Заболяването, само по себе си, е много опасно, тъй като успява да засегне сърцето, нервната система, ставите, а дори и да увреди кожата.

Задължително е човек да се информира за кърлежите и вредите от тях. Ако забележите забит кърлеж в тялото си, незабавно потърсете медицинска помощ. Това се отнася най-вече за хората, които никога до сега не са се сблъсквали с кръвожадния вредител и не са наясно как точно да се справят с отстраняването му.

Възможно ли е да не усетим убождането от кърлеж?

Много е вероятно ухапването от кърлеж да е напълно безболезнено, тъй като при забиването на хоботчето си, насекомото отделя вещество, действащо като локален анестетик. Не се изненадвайте, ако не усетите абсолютно никакъв дискомфорт, докато кърлежът се забива в тялото ви.

Този домашен спрей ще държи КЪРЛЕЖИТЕ далеч от вас

Как да постъпим, ако усетим, че се забива?

За предпочитане е незабавно да потърсите медицинска помощ. Така ще сте сигурни, че премахването ще е професионално, а мястото – дезинфекцирано. В случай, че нямате възможност да посетите медицинско заведение, премахнете го сами, възможно най-бързо. Колкото повече време давате на кърлежа, толкова повече кръв ще смуче и вероятността да ви предаде зарази е по-висока.

Ето как безопасно да го извадите:

Вземете малка пинсета, с която да хванете главата на кърлежа. Не е желателно да го стискате до размазване, защото бихте могли да се заразите от самите течности. Много е важно да използвате ръкавици, когато извършвате премахването му.

Простите трикове, които помагат да се предпазим от кърлежи

Не бива да въртите в нито една посока, а да го издърпате директно. Ако тялото се откъсне от хобота, незабавно отидете на лекар, защото може да е много опасно за здравето ви.

Веднага, след премахване, почистете старателно мястото със спирт. Не е добра идея да изхвърляте кърлежа. Отнесете го да го изследват, за да сте сигурни, че не е преносител на инфекции.

Следете за симптоми и ако нещо ви тревожи, отново се обърнете към медицинско лице!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес