Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ракията сваля ли кръвното или го вдига?

04 юни 2023, 10:23 часа

Така поставеният в заглавието въпрос няма категоричен и еднозначен отговор. Най-вярно и правилно може да се отговори по следния начин: и да, и не – тоест, ракията може да смъкне кръвното, но може и да го вдигне. Всичко зависи от най-различни обстоятелства: кой пие ракията, как я пие, колко пие и т. н.

Умереното консумиране на ракия сваля високото кръвно, понеже основните компоненти на тази алкохолна напитка редуцират (намаляват) степента на холестеролното съдържание на кръвта – по тази причина е естествено да спадне и рискът от хипертония и други сърдечно-съдови усложнения.

Ето какво разказва д-р Ана Луиза Лима. 

Основната съставка в ракията, както и във всички алкохолни напитки, е етанолът – който се съдържа в различни степени и концентрации в алкохолните питиета. И, естествено, понеже този главен компонент е един и същ в тях, въздействието им върху човешкия организъм е сходно. Вече допълнително се намесват всевъзможни фактори и обстоятелства: изпитото количество, степента на концентрация на етанола, наличието на най-различни други вещества като антоцианин, ресвератрол, полифенол и пр.

Какво е нормалното кръвно според възрастта - всеки трябва да знае това

Така изпиването на неголямо количество алкохол сваля високото кръвно. Причината за такъв благоприятен ефект е съдоразширяващото въздействие на етанола. Но този ефект търпи различни промени в зависимост от изпитото количество, придружаващата храна (прословутото „мезе“); също и от евентуални лекарства, приемани преди това, по време на изпиването на алкохола и/или по-късно.

Ситуацията обаче кардинално се променя, ако човек изпие „умерено“ или по-голямо количество ракия. Тук вече всичко зависи от понятията „умерено“ и „голямо“ количество. Според повечето медицински специалисти, онова количество „твърд“ алкохол (под „твърд“ обикновено се разбира такъв с алкохолно съдържание 37 и повече градуса), което оказва позитивно или негативно въздействие върху човека, е различно за различните хора. Например, за мъжете се смята, че горната граница за благоприятно въздействие е 50 грама, а за жените – 25. При това, става дума за еднократно приета доза, а не за редовно консумиране. Ако се пие редовно от тези уж „благоприятни“ количества, ситуацията се променя – и кръвното се покачва.

Кое е най-опасното високо кръвно?

Най-важното е, че ползата от пиенето на ракия и въобще на концентриран алкохол е минимална – и да се разчита на това „средство“ за борба с високото кръвно представлява просто илюзия, самоутешение и оправдание за пиене, като класическият вариант в такива случаи обикновено е преминаване към по-големи количества. Напълно според известния афоризъм: „Без една чашка мога, но само с една – не мога!“.

Да не говорим за хората с вече налични сърдечно-съдови усложнения. При тях е категорично препоръчително отказването от „твърд“ алкохол, което отказване би трябвало да се извърши постепенно. Концентрираните напитки може да бъдат заменени с нискоалкохолни – бира и вино, но и те би трябвало да се пият рядко и в умерени дози.

Независимо от ограничените ползи от ракията за смъкване на високо кръвно, всеки лекар ще ви препоръча да не разчитате на подобно „лечение“ - а да акцентирате върху физическа активност, поддържане на оптимално тегло и здравословно хранене.

Внимание! Статията предоставя информация, а не медицински указания. По въпросите в нея винаги търсете медик-специалист!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес