Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

През есента задължително включете тези 7 суперхрани

12 октомври 2023, 18:39 часа

Когато листата започват да сменят цветовете си, а въздухът става по-свеж, есента донася на трапезата ни рог на изобилието от вкусни и питателни суперхрани. Тези седем суперхрани за есента не само задоволяват вкусовите ви рецептори, но и осигуряват основни хранителни вещества за поддържане на здравето ви през променящите се сезони.

Тикви: Есента не би била пълна без емблематичната тиква. Богати на витамин А, тиквите помагат за укрепване на имунната система и поддържане на добро зрение. Освен това те са добър източник на фибри и антиоксиданти, което ги прави чудесни за храносмилането и цялостното здраве. Не забравяйте да изпечете семената за вкусна и питателна закуска.

10-те най-здравословни храни в света

Ябълки: Една ябълка на ден държи лекаря далеч от вас, а есента е идеалното време да се отдадете на този хрупкав и сладък плод. Ябълките са пълни с фибри, витамин С и различни антиоксиданти, които насърчават здравето на сърцето и подпомагат храносмилането. Наслаждавайте се на пресни ябълки или ги включете в пайове, чипсове или салати.

Сладки картофи: Сладките картофи са основна част от есенната кухня. Те са богати на бета-каротин, който не само им придава яркия оранжев цвят, но и поддържа здрава кожа и укрепва имунната система. Изпечете ги като пържени картофи, намачкайте ги или ги включете в супи и задушени ястия.

Червени боровинки: Тези тръпчиви червени плодове са в изобилие през есенния сезон. Те са фантастичен източник на витамин С и антиоксиданти, които помагат за предотвратяване на инфекции на пикочните пътища и поддържат силна имунна система. Включете червените боровинки в сосове, конфитюри или ги консумирайте сушени като закуска.

Кейл: Кейлът е издръжливо зелено листо, което се развива добре при по-ниските температури на есента. То е хранителна сила, пълна с витамини А, К и С, както и с фибри и различни минерали. Използвайте зелето в салати, смутита или сотирано като гарнитура.

12 здравословни храни, които ще ви направят по-слаби и по-красиви

Зеленчукова тиква: Друг есенен фаворит - лютият тиквеник е пълен с витамини А и С, фибри и калий. Нейният сладък, ядков вкус е идеален за супи, печени ястия или дори като основа за кремообразен сос за паста.

Брюкселско зеле: Това миниатюрно зеле е в разгара си през есента и доставя здравословна доза витамини С и К, фибри и антиоксиданти. Запечете ги със зехтин и подправки, за да получите хрупкава и вкусна гарнитура.

Включването на тези седем суперхрани в есенната ви диета може да ви помогне да останете здрави и подхранени при смяната на сезона. Независимо дали ги консумирате в успокояващи супи, обилни яхнии или просто като закуска, тези есенни суперхрани осигуряват витамините, минералите и антиоксидантите, от които тялото ви се нуждае, за да се развива през това прекрасно време на годината. Затова отидете на местния фермерски пазар или в магазина за хранителни стоки и приемете вкуса и ползите от тези есенни суперхрани в ежедневното си хранене.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес