Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Помага ли газираната вода на здравето или му пречи?

12 юли 2023, 08:08 часа

Независимо дали я предпочитате обикновена или с вкус на ароматни плодове, тя е достоен заместител на газираните други напитки, пълни с добавена захар. Но безопасно ли е да пиете газирана вода всеки ден или да я замените с обикновена?

Кой би повярвал, че газирана вода чисти петна и подхранва растенията

Полезна ли е газираната вода

Като начало газираната вода е също толкова хидратираща, колкото и негазираната вода. Ако не харесвате вкуса на обикновената и/или се борите да задоволите ежедневните си нужди от хидратация, газираната вода може да бъде част от ежедневната ви гама напитки. Водата е от съществено значение за живота и ежедневното функциониране, така че всичко, което може да ви помогне да повишите нивата си на хидратация, е чудесно.

Според изследванията ползите за здравето от газираното са смесени и често противоречиви, особено що се отнася до храносмилането. Някои проучвания показват незначително подобряване на храносмилането, докато други предполагат, че консумацията на газирана вода в големи количества може да насърчи определени симптоми, свързани със стомашно-чревни състояния като гастроезофагеална рефлуксна болест, главно поради приема на големи количества въглероден диоксид. И все пак според преглед от 2009 г. наличните епидемиологични проучвания не поддържат причинно-следствена връзка между редовното пиене на газирани напитки и гастроезофагеалната рефлуксна болест.

В допълнение, едно малко проучване при жени в постменопауза изследва приема на вода с ниско съдържание на минерали в сравнение с газирана минерална вода, богата на натрий, бикарбонат и хлорид. Участниците консумират един литър от контролната вода дневно в продължение на два месеца, последвано от един литър газирана вода дневно в продължение на два месеца. До края на проучването изследователите установиха, че приемът на газирана вода води до 6,8% намаление на общия холестерол, 14,8% понижение в нивата на LDL-холестерола и 8,7% увеличение на концентрацията на HDL-холестерол в сравнение с контролния период.

Какво чисти газираната вода?

Въз основа на тези резултати, газираната вода може да бъде полезна за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания и метаболитен синдром.

Изследователите признават, че подобрението, което са видели, може да се дължи конкретно на допълнителния прием на натрий, тъй като жените първоначално са имали относително ниско съдържание на натрий в диетата си. Въпреки че е известно, че прекомерният прием на сол повишава кръвното налягане и увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания значителното ограничение на солта в храната може също да причини неблагоприятни ефекти за сърдечно-съдовото здраве.

Както винаги, всичко опира до правилния баланс.

Безопасно ли е да се пие газирана вода всеки ден

 Основното безпокойство е възможността за ерозия на зъбния емайл, което е нещо, което е проучено доста значително. Бутилираната газирана вода има pH между 4,9 и 5,5, докато бутилираната негазирана вода обикновено е между 6,9 и 7,5. Ниво на pH от 5,5 е необходимо за деминерализиране на зъбния емайл и се смята, че ако пиете газирана вода няколко пъти на ден, всеки ден, в течение на години, може да сте изложени на по-висок риск.

Този риск се повишава, ако пиете газирана вода бавно и/или редовно през целия ден, т.е. като излагате зъбите си на кисела среда твърде често, както и ако диетата ви е с ниско съдържание на калций и ако вашите газирани напитки съдържат добавени захар.

Ако решите да продължите с газираната си вода, обърнете внимание на приема на калций и да дайте приоритет на газираната вода без или с минимална добавена захар.

Накратко, газираната вода има някои убедителни плюсове и потенциални минуси.  Като цяло най-добре търсете марки, които предлагат по-малко кисели варианти“, в допълнение към отказването от тези със захар в полза на тези с естествени плодове.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес