Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полезно за мозъка: 9 храни за подобряване на паметта и вниманието

16 януари 2024, 10:44 часа
Реклама

Мозъкът върши много работа всяка секунда – той контролира всички процеси в тялото ни. С правилното хранене можем да му помогнем да се справи перфектно с това натоварване. Ето кои са храните, на които трябва да обърнете внимание, ако искате да осигурите здраве за мозъка си. 

Полезни храни за мозъка

Мазни риби

Мазните риби включват сьомга, пъстърва, розова сьомга, херинга и сардини. Всички те са източник на омега-3 мастни киселини, от които мозъкът ни се нуждае, за да синтезира нови нервни клетки. Така намаляването на умствените способности с възрастта се забавя и рискът от развитие на болестта на Алцхаймер намалява. 

Наличието на мазна риба в диетата също помага за подобряване на настроението: учените са установили връзка между липсата на омега-3 мастни киселини и развитието на депресия. 

Най-добрата закуска за мозъка включва тези 5 храни

Кафе и зелен чай

Кофеинът, който се съдържа в големи количества в кафето и зеления чай, повишава концентрацията, повишава работоспособността и подобрява умствената дейност. Тези напитки също са богати на антиоксиданти, които предпазват мозъчните ни клетки от увреждане. 

А за тези, които обичат да пият по чаша кафе всяка сутрин, има още добри новини – редица проучвания показват, че пиенето на кафе намалява риска от развитие на болестта на Паркинсон и Алцхаймер. 

Горски плодове

Боровинките, ягодите и къпините са богати на флавоноидни съединения, които придават характерния ярък цвят на плодовете и като бонус подобряват мозъчната ни дейност. Флавоноидите имат противовъзпалително и антиоксидантно действие, улесняват предаването на сигнали между нервните клетки, което води до повишена способност за усвояване на информация и подобряване на паметта. 

Куркума

Учените са открили, че куркумата и нейното активно съединение, куркумин, също имат противовъзпалителни, антиоксидантни свойства и намаляват риска от развитие на болестта на Алцхаймер. 

Тази популярна подправка може да повлияе и на настроението ни: според изследвания куркуминът повишава нивата на серотонин и допамин, намалява симптомите на депресия и тревожност. 

Броколи

Броколите са друга храна, която си струва да включите в диетата си. Те са богати на витамин К, който е необходим за образуването на сфинголипиди - специални мазнини, които са част от структурата на нервните клетки.

Редица проучвания показват, че повишеният прием на витамин К помага за забавяне на свързаните с възрастта промени в нервната система и подобряване на паметта при по-възрастните хора. 

Горчив шоколад

Изяждането на парче черен шоколад може не само да подобри настроението ви, но и да подпомогне функционирането на мозъка ви. Ползите от шоколада се дължат на съдържанието на флавоноиди в какаовите зърна, които, както си спомняме, имат подчертан антиоксидантен ефект. 

Според проучвания пиенето на черен шоколад подобрява паметта и забавя свързаното с възрастта намаляване на умствените способности. 

Орехи

Ядките съдържат много хранителни вещества, важни за мозъка - витамин Е, полезни мазнини, микроелементи.  Витамин Е предпазва клетките от увреждане и помага за предотвратяване на когнитивен спад при по-възрастните хора. Вече е казано много за ползите от омега-3 мастните киселини, на които орехите са особено богати, но си струва да повторим: те подобряват паметта, концентрацията и настроението.

Ето най-добрата храна за мозъка!

Храни с високо съдържание на витамин С

Портокалите, кивито, чушките и други храни с високо съдържание на витамин С са мощни антиоксиданти, които предпазват мозъка ни от увреждане на свободните радикали.

Според проучване на австралийски и американски учени високите нива на витамин С в кръвта са свързани с подобрена концентрация, памет и бързина на вземане на решения. 

Яйца

Яйцата за закуска са много здравословен навик, тъй като са добър източник на витамини от група В, фолиева киселина и холин, които са необходими за правилната мозъчна функция. Холинът участва в образуването на ацетилхолин, невротрансмитер, който е свързан с паметта и способността за учене.

Редовната диета с тези храни ще спомогне за поддържането на здравето и работоспособността на мозъка в продължение на много години. Опитайте да ги включите днес във вашите закуски, обяди и вечери!

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес