Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полезно ли е пиенето на мелатонин всяка вечер?

09 юни 2024, 11:02 часа

Мелатонинът, хормон, произвеждан от епифизната жлеза в мозъка, играе ключова роля в регулирането на цикъла сън-бодърстване. Той е широко разпространен под формата на хранителна добавка и често се използва за борба с нарушенията на съня, джет лаг и случайното безсъние. Идеята да се пие мелатонин всяка вечер повдига въпроси относно неговата ефикасност и безопасност.

Ползи от нощната употреба на мелатонин

Мелатонинът е добре познат със способността си да подпомага настъпването на съня. За лица със състояния като безсъние или синдром на забавената фаза на съня мелатонинът може да бъде особено полезен. Той спомага за привеждане на вътрешния часовник на организма в съответствие с външната среда, като улеснява по-редовния график на съня. При хора с джет лаг мелатонинът може значително да намали времето, необходимо за приспособяване към новите часови зони.

Друга потенциална полза от употребата на мелатонин през нощта са неговите антиоксидантни свойства. Мелатонинът е мощен антиоксидант, което означава, че може да помогне в борбата с оксидативния стрес и възпаленията в организма. Това свойство е довело до изследвания на потенциалните ползи от мелатонина при състояния като сърдечносъдови заболявания, невродегенеративни нарушения и дори рак.

Хормонът на съня и младостта: Какво е мелатонин и как работи?

Рискове и съображения

Въпреки ползите от него, дългосрочната употреба на добавки с мелатонин всяка вечер не е лишена от опасения. Организмът естествено произвежда мелатонин в отговор на тъмнината и продължителното приемане на външни добавки може да наруши това естествено производство. Съществува вероятност организмът да стане зависим от добавката, което ще намали собственото му производство на мелатонин и може да доведе до зависимост.

Подходящата доза мелатонин също може да варира значително при различните хора. Някои хора може да се нуждаят само от малка доза, докато други може да се нуждаят от по-голяма, за да постигнат желания ефект. Прекалената употреба или неправилното дозиране могат да доведат до странични ефекти като замаяност, главоболие, гадене и дори по-сериозни нарушения на съня.

Друго съображение е качеството и регулирането на добавките с мелатонин. Индустрията за производство на хранителни добавки не е толкова строго регулирана, колкото фармацевтичната, което води до разлики в чистотата и ефикасността на мелатониновите продукти. Тази несъгласуваност може да доведе до това потребителите да приемат по-големи или по-малки количества мелатонин от предвидените, което може да повлияе на неговата ефикасност и безопасност.

Алтернативи и допълващи подходи

Вместо да разчитат единствено на мелатонин, хората, които се борят с проблеми със съня, могат да обмислят цялостен подход към хигиената на съня. Това може да включва поддържане на редовен график за сън, създаване на спокойна среда за сън, ограничаване на излагането на екрани преди лягане и управление на стреса чрез техники като медитация или упражнения за дълбоко дишане.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес