Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полезен ли е всъщност следобедният сън

23 август 2023, 13:30 часа

От здравна гледна точка може би си струва. Въпреки че има известен дебат относно това дали дрямката е от полза за всички, изследванията показват, че дрямката може да повиши поне когнитивното представяне на някои хора в краткосрочен план. А редовната дрямка на обяд може да има и дългосрочни въздействия, от възможно подобряване на сърдечно-съдовото здраве до защита срещу загубата на обем на мозъка - потенциално защитен фактор срещу деменция.

Колко време трае идеалната следобедна дрямка?

Ако можете да се поберете в дрямка до около 30 минути, което всъщност не е много, изглежда има доста добри доказателства, че можете да помогнете на мозъка си да старее малко по-здравословно.

Какво казват проучванията

Няколко проучвания установяват, че навременната дрямка може да осигури краткосрочен тласък на мозъчната сила. Например учените прегледаха минали изследвания, които се фокусираха върху здрави участници с редовни цикли на сън. Този преглед, публикуван през 2009 г., показва, че дрямката подобрява факторите, вариращи от времето за реакция до бдителността до ефективността на паметта. В това изследване на участниците бяха дадени математически задачи, които могат да бъдат решени с лесен пряк път, за който не им беше казано. Някои участници бяха насърчавани да подремнат за кратко, преди да се справят с проблемите. Изследователите открили, че онези, които са подремнали и са прекарали дори само 30 секунди в първата, най-лека фаза на съня са били 2,7 пъти по-склонни да разберат прекия път по математика, отколкото тези, които са останали будни. Но навлизането в по-дълбока фаза на сън имаше отрицателен ефект върху това творческо прозрение.

Ползите от дрямката са най-силни за хора, които имат дефицит на сън, което означава, че не получават достатъчно сън през нощта. Работниците на смени, младите родители и по-възрастните хора с фрагментиран нощен сън изглежда получават тласък: преглед на изследвания от 2014 г. например показва, че подремването по време на работа на нощна смяна намалява сънливостта и подобрява цялостното представяне.

Правилното определяне на времето за дрямка може да намали инерцията на съня. 20-минутна дрямка презарежда, а 60 до 90 минути сън могат да бъдат още по-възстановяващи. Дрямката, която трябва да се избягва, е тази, която продължава повече от 20 минути и по-малко от 60 минути, което най-вероятно ще доведе до инерция на съня.

Връзката между дрямката и други здравословни състояния

Причинно-следствената връзка между дрямката и други здравословни състояния е трудно да се определи. По-голямата сънливост през деня е симптоматична за много здравословни състояния и следователно дрямката може да не е непременно причина за тези състояния, а по-скоро следствие.

Например, проучване от 2021 г., установи, че дългите дрямки при по-възрастни хора (които са на средна възраст 81,4 години) са рисков фактор за развитие на болестта на Алцхаймер, но тя също води до по-дълги и по-чести дрямки.

Учените откриха връзка между дневния сън и Алцхаймер

Преглед от 2017 г. на изследване за дългосрочните ефекти на дрямката върху здравето, установи, че проучвания при възрастни на средна възраст показват, че дрямката е свързана с намалена коронарна болест на сърцето, сърдечно-съдови заболявания и смърт от сърдечно-съдови заболявания. Кратката дрямка може да понижи кръвното налягане и сърдечната честота и може също така да намали отделянето на хормони като адреналин – все фактори, които биха могли да подобрят сърдечно-съдовото здраве. При възрастни около 65 или повече години обаче някои проучвания установяват, че дългите дрямки от час или повече са свързани с по-висок риск от сърдечни проблеми. Възможно е тези дълги дрямки да са по-скоро симптом на ранна или неоткрита болест, отколкото причина, предупреждават авторите на прегледа.

Подход на проба и грешка

Подходът на пробата и грешката може да помогне на много хора да определят дали подремването е полезно поведение за тях самите. Ако графикът позволява, започвайки с кратка следобедна дрямка от 20 минути или по-малко, няколко дни в седмицата, може да бъде полезно да се прецени дали дрямката подобрява настроението или функционирането или пречи на нощния сън и да се даде време на тялото ви да развие рутина за дрямка.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес