Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пет домашни средства за лечение на подути крака

24 март 2023, 10:16 часа

Подуването на краката ни изнервя особено през пролетта и лятото. Дори когато не стоим по цял ден, по крайниците ни се появяват досадни отоци. 

За щастие има няколко прости домашни средства, които могат да ни донесат облекчение за кратко време. По-долу ще откриете петте най-популярни, а също и най-ефективни от тях. Ако решите да ги приложите, ефектът ще бъде много положителен и бърз.

1. Удобно легнало положение

Ако забележите, че краката ви са подути, когато се приберете вкъщи, легнете с повдигнати стъпала и прасци за половин час. За да ви е възможно най-удобно, можете да ги поставите върху навито на руло одеяло или възглавница. Тази процедура ще позволи на излишната кръв и лимфа да се оттекат от крайниците ви и вие ще почувствате облекчение.

Подути крака в жегата? Само това ще ви спаси

2. Момент на леден масаж

Увийте няколко кубчета лед в памучна носна кърпа или плат. Използвайте тази студена опаковка, за да въртите кръгове по краката си в продължение на няколко минути. Важна е посоката на масажа: започнете от глезените и се движете нагоре към бедрата. 

3. Охлаждащи зелеви обвивки

Поставете няколко листа от зеле във фризера за известно време и след това ги разбийте леко с чукче като котлети. Увийте в тях болните си крака. 
За да предотвратите падането на листата, увийте ги в домакинско фолио или тънка еластична превръзка. Дръжте зелевата обвивка върху краката си в продължение на половин час.

7 изпитани начина за облекчване на подутите крака

4. Адекватна хидратация

Подуването на краката може да е сигнал, че организмът е отровен от много токсини. За да ги отмиете и да подобрите състоянието на крайниците си, пийте минимум два литра негазирана вода. Важно е водата да бъде със стайна температура, а не ледено студена.

5. Кестенова тинктура

Залейте половин чаша изсушени кестенови листа с половин литър водка. Оставете настрана за една седмица, след което прецедете. Пийте кестеновата тинктура три пъти дневно по една чаена лъжичка наведнъж. 
Вместо тази тинктура можете да използвате и готови препарати с екстракт от конски кестен в крем или мехлем. Те укрепват кръвоносните съдове предотвратяват разширените вени и облекчават отоците. 

Не забравяйте, че тежките и подути крака могат да бъдат симптом на заболяване. Ако домашните средства за лечение на подути крака не помагат или проблемът се повтаря - отидете при Вашия лекар и поискайте набор от основни изследвания.
Не подценявайте проблема, а вземете мерки навреме, защото след това може да бъде твърде късно.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес