Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пералнята ви ще е здрава 30 години, ако започнете да правите това

28 февруари 2023, 05:10 часа

В наши дни е трудно да си представим домакинство без пералня. Хвърляте дрехите си в барабана, добавяте малко перилен препарат, включвате я и дрехите ви отново ще излязат свежи. Тези машини обаче не са евтини, така че, разбира се, искате вашата да издържи много, много години. И това със сигурност е възможно, стига да се грижите добре за нея. 

С тези полезни съвети вашата перална машина ще работи безпроблемно години наред.

1. Вратата

Първият съвет е винаги да оставяте вратата на машината отворена след всяко пране. Оставянето на малка пукнатина вече е достатъчно. Затварянето на вратата ще доведе до по-дълго задържане на остатъчната вода вътре, а това означава, че в барабана могат да се развият плесени и бактерии. Оставянето на вратата отворена ще предотврати това. 

2. Почистване на пералната машина

Трябва да почиствате пералната си машина приблизително веднъж месечно. За целта е най-добре да използвате почистващ препарат за перални без белина, който ще почисти добре барабана на машината и ще се пребори с мръсните и плесенясали миризми. След това пуснете празната машина на горещ цикъл.

Когато садите пипера, сложете това в дупката и ще имате ранна реколта

3 . Ниво

Винаги се уверявайте, че пералната ви машина стои хоризонтално. Ако тя не е хоризонтална, вибрациите, причинени от машината, могат да повредят пода ви и важни части на машината могат да започнат да се износват преждевременно, като лагерите на ваната и амортисьорите. Поставете нивелир върху машината и след това регулирайте крачетата на машината, докато тя застане напълно хоризонтално. Ако това не помогне, можете да използвате парче шперплат, което е по-голямо от самата машина. Това ще помогне поне да се абсорбират вибрациите.

4. Маркучи

Повечето перални машини се доставят с черни, гумени маркучи, които след известно време могат да станат крехки и накрая дори да се скъсат, което може да доведе до наводнение. Заменете тези маркучи, дори и да изглеждат добре, с по-здрави маркучи от неръждаема стомана. По този начин ще предотвратите неочаквана повреда на машината си в бъдеще. Освен това ще си спестите и солидна сметка, ако не се наложи да я поправяте.

Ако все пак възникне проблем с вашата пералня, настоятелно ви съветваме да изберете висококачествени части за перални. Подходящи такива можете да намерите при нашите партньори от https://elektri4ko.com/

Калоян Мирчев
Калоян Мирчев Отговорен редактор
Новините днес