Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Омега - 3: Как рибеното масло помага на вашата кожа?

21 април 2023, 14:33 часа
Реклама

Пролетта е времето да се погрижите за красотата на кожата си, въздействайки върху нея отвън и отвътре. В този случай същият важен елемент ще ни помогне.

От детството сме слушали за ползите от рибеното масло. Всъщност не самото рибено масло е полезно, а съдържащите се в него есенциални киселини - Омега-3. Тук е и мястото на полиненаситените мастни киселини. Чрез сложни биохимични реакции те се превръщат в тялото във фосфолипиди, които изграждат мембраните на нашите клетки. Тоест, като структурен компонент на кожата, те спомагат за поддръжка на еластичността.

Те са от голямо значение за намаляване на нивото на кортизола, който е наистина разрушителен за нашата кожа, нокти и коса. При непрекъснато повишаване на нивата на кортизол акнето може да превземе кожата. В допълнение, кортизолът влияе негативно на състоянието на косата, прави я чуплива и може да доведе до интензивен косопад.

Рибено масло за здрава и красива коса

Откъде да вземем Омега-3?

С храненето, полиненаситени мастни киселини могат да бъдат получени от мазна риба.

Особено добра е рибата, която живее в северните морета: скумрия, херинга, сьомга. Тя трябва да бъде включена в диетата 2-3 пъти седмично, като порцията трябва да бъде поне 150-200 г.

Работа отвън и отвътре

Дефицитът на витамини може да бъде попълнен по различни начини, но е по-добре да го направите по сложен начин. Тоест подхранвайте тялото не само отвътре, но и отвън.

Като част от козметичните продукти Омега-3 стабилизира хидролипидната мантия, ускорява заздравяването на всякакви несъвършенства и е превантивна мярка срещу нарушаване на бариерните функции на кожата. Подходяща за всички типове кожа, но ще бъде особено полезна за суха, пресушена и свръхчувствителна, тъй като подпомага обновяването на клетките и реновирането на епидермиса.

Омега-3 мастни киселини – всичко, което трябва да знаете

Не е повърхностен подход

Битува мнението, че полезните вещества от козметиката действат само на повърхността. И това мнение, от една страна, е оправдано. В крайна сметка основната функция на кожата е защитната и нейната задача е да не пропуска нищо чуждо отвън. В момента обаче се разработват различни системи, които осигуряват доставката на различни вещества, включително хранителни вещества, дълбоко в дермата. Например с помощта на наночастици. Микроскопичните частици буквално „прозират“ през кожата и пренасят съдържанието си в самата клетка.

Топ 5 на полезните морски дарове за вашата красота.

  • Хайверът от сьомга не само създава празнично настроение, но и ни прави млади заради съдържанието на Омега-3.
  • Хайверът от щука е деликатес. Богат на витамини и хранителни вещества не по-малко от червения хайвер, но по-малко калоричен. Идеален, ако искате да сте красиви и стройни.
  • Черният дроб на треска е истинска суперхрана от консерва. Рекордьор по съдържание на витамин D3, което е особено важно. Тук има повече омега-3, отколкото където и да е другаде.
  • Херингата е друг основен източник на Омега-3. В допълнение, тази риба съдържа много калций, магнезий, калий и витамин В12. И в същото време рибата е доста нискокалорична (особено атлантическата).
Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес