Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Няма да повярвате – 3 брилянтни приложения на омекотителя извън пералнята

18 октомври 2024, 11:16 часа

Омекотителят за тъкани е основен продукт в домовете на много хора, защото помага за омекотяване на тъканите и намаляване на статичното залепване. Знаете ли обаче, че можете да го използвате по много начини, освен просто да омекотите дрехите и кърпите си? Независимо дали имате твърди петна по килима или искате домът ви да мирише на пролет, този продукт действа като мощен почистващ агент.

Той може да е по-ефективен при почистването на определени неща от сапуни и спрейове. Например, той е впечатляващо добър в премахването на упорита загоряла храна върху тенджери и тигани, което прави работата по-лесна, отколкото ако просто използвате сапун и гореща вода. Ето няколко брилянтни приложения на омекотителя у дома!

1. Омекотяване на груби килими

Още: Защо ви е омекотител за тъкани и какво ще се случи, ако не го използвате?

Можете да помогнете за омекотяване на трудните петна с помощта на омекотител. Ако са останали твърде много остатъци от сапун или не е използвана достатъчно вода за изплакване на продукта, влакната се втвърдяват и стават „хрупкави“. За да обърнете тези ефекти, първо трябва да изперете килима и след това да го изплакнете правилно.

След това, за да го омекотите, смесете 1/2 чаша омекотител с 1 литър топла вода. Напръскайте върху целия си килим или изберете места, които се нуждаят от омекотяване, и оставете сместа да проникне във влакната за минута или две. След това използвайте препарата за почистване на килими, за да го изплакнете с чиста вода и да го изсушите. Този трик работи, защото килимите често се правят с влакна, подобни на нашите дрехи - вълна, памук и полиестер. Поради това балсамите в омекотителя ще действат по същия начин върху влакната на килима, както и върху вашите пуловери и тениски.

Но внимавайте - Добавянето на твърде много препарат към сместа може да доведе до оставяне на лепкав филм, което не само ще доведе до същия проблем, с който сте започнали, но и ще действа като магнит за мръсотия.

Още: Знаете ли кога се слага омекотител в пералнята

2. Почистване на вашия автомобил

Колата ви е използвана много, така че с времето се натрупват прах, трохи и петна. Плащането за детайли е ефективно, но ако предпочитате да спестите разходите, можете лесно да го почистите сами. Независимо дали таблото ви се нуждае от добро почистване от прах или имате много остатъци от буболечки по предното стъкло, омекотителят може да ви помогне.

Почистете таблото си с продуктите, които използвате обикновено, но след това избършете с омекотител, за да създадете прахоотблъскваща бариера. Това ще избута праха от таблото ви и върху пода отдолу, правейки го да изглежда по-чист за по-дълго време. Това работи, защото омекотителите имат положително заредени йони, които не само намаляват статичното залепване в дрехите, но и отблъскват праха, който би се опитал да се утаи на повърхността.

3. Почистване на щори от прах

Натрупването на прах е утежняващо и трудно за избягване. Разбира се, то изисква рутинно почистване, за да се предотврати нежелано кихане и сълзене на очите. Има множество общи трикове за чистене на щори, но ако искате да изпозлвате продукти, което вече имате, този трик за омекотител е за вас.

За този трик трябва да изполвате кърпа от микрофибър и омекотител, разреден с малко вода. Това не само ще премахне частиците прах, но ще остави след себе си тънко покритие, което ще отблъсне бъдещия прах от утаяване върху повърхността, вместо да го избута надолу към пода.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес