Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Няколко причини да ядете повече протеини

27 април 2021, 19:00 часа
Реклама

Протеините са изключително важни хранителни вещества, от които тялото ни има нужда, за да е пълно с енергия, здраво и издръжливо. Спортуващите хора не са единствените, които се нуждаят от протеини, всеки има нужда от тях. Ако огладнявате твърде често, не се чудете за причината – тя се нарича липса на протеин в организма.

Хубаво е част от порцията ви за обяд и вечеря да съдържа и тези хранителни елементи. Ако го включите и към закуската, ще бъдете отличници! Ето ви няколко причини да ядете повече протеини – след тях със сигурност ще се замислите.

Ето защо протеините са толкова полезни: 

По-бърз метаболизъм – консумацията на протеини съдейства за покачване и задържане на мускулна маса. По този начин тялото става по-здраво, издръжливо и пълно с енергия. Ако имате дефицит на протеини, се наблюдава обраното явление – забавяне на метаболизма. Препоръчителният прием на протеини е около 2 г на кг тегло, съчетан със спорт и движение, и до 1.8 г на кг тегло, ако прекарвате повече врем у дома.

Понижаване риска от поява на анемия – това състояние се характеризира с липса на желязо. Когато хапвате храни, съдържащи протеини, може да си набавите не само него, а и фолиева киселина и витамин В12. Изключително големи ползи за организма, които не бива да подминавате просто така. Анемията може да повлияе негативно на кръвното, понижавайки го значително, което да ви причини значителен дискомфорт. Най-добре си спестете този риск.

Изхвърляне на излишната вода от организма – задържането на вода може да е много неприятно, защото носи усещане да подут корем, покачване на теглото и тромавост. Това може да се получи при дефицит на протеини, защото един от тях се грижи именно за баланса на течностите в организма. Когато той липсва, водата се прехвърля към крайниците и чувството на умора и тежест в краката се изостря.

Здрави нокти – ако искате да сте винаги с поддържан, здрав и красив маникюр, хапвайте храни, богати на протеини. Освен за ноктите, те се грижат за здравето на кожата и косата. Един от най-важните протеини, който вероятно познавате, се грижи именно за тези три неща – това е кератинът. За да му дадете възможност да се произведе в тялото, трябва да хапвате повече протеини. В противен случай ще забележите как ноктите ви започват да се чупят, стават меки и се огъват, косата пада, а кожата се лющи и не е мека и гладка. А само като се замислите, че всички тези проблеми могат да бъдат спестени с промяна на хранителния режим към по-здравословен и състоящ се и от протеини.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес